Cu o zi înaintea ridicării restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari în Marea Britanie, campania anti-români se instensifică, cel puţin în presa din Regatul Unit care scrie despre cum cetăţenii celor două ţări au luat cu asalt autocarele şi avioanele cu destinaţia UK, plătind chiar 3.000 de lire pentru un bilet dus. Un astfel de articol defăimător a apărut în ediţia de astăzi a Daily Mail care susţine că, în noaptea de 30 spre 31 decembrie, românii şi bulgarii "se pregăteau să plece spre Marea Britanie", autobuzele şi avioanele fiind pline ochi. În plus, publicaţia britanică scrie că o companie aeriană a fost nevoită să suplimenteze zborurile din România spre Marea Britanie, după ce românii au dat chiar şi până la 3.000 de lire sterline pe un bilet doar dus către Londra sau alte oraşe mari. Un material similar a apărut şi în The Sun.

Informaţiile sunt însă contrazise de operatorii români. Daniel Micu, director general Atlassib, cel mai mare jucător pe piaţa de transport internaţional de persoane din România, susţine că nu există un ”exod al românilor”, iar cererile pentru nu au fost mai mari, nefiind nevoie de suplimentarea curselor.  "Este o chestiune falsă. Din punctul meu de vedere, şi am discutat cu românii care aveau de gând să meargă în Anglia, cine a vrut să plece nu a aşteptat 1 ianuarie. Nu există acest aşa-numit exod al românilor. Noi avem două linii către Anglia, practic două curse pe săptămâna, una către Manchester şi una către Glasgow".
Întrebat dacă s-au rezervat mai multe bilete, Micu a precizat că traficul a rămas constant, dar şi că nu s-au suplimentat cursele în această perioadă.

În ciuda materialelor defăimătoare din presa britanică,  un sondaj publicat recent de Guardian arată că două treimi din britanici sunt de acord ca românii şi bulgarii să vină în ţara lor, atât timp cât se integrează şi muncesc.

Argumente: presupuse discuţii de pe forumuri

Daily Mail scrie că toate autobuzele care pleacă din Sofia spre Marea Britanie până pe 9 ianuarie sunt pline. Britanicii publică mai multe fotografii dintr-o autogară din Sofia, în care sunt promovate cursele către Marea Britanie, cu un discount de 5%.

Daily Mail reaminteşte că restricţiile pentru români şi bulgari vor fi eliminate la 1 ianuarie 2014, când se împlinesc 7 ani de când cele două ţări au intrat în UE. Cu această ocazie, 29 de milioane de români şi bulgari vor obţine dreptul de a munci legal în Marea Britanie, scrie sursa.

Daily Mail citează mai multe presupuse declaraţii ale românilor sau bulgarilor, de pe mai multe forumuri, care spun că vor să găsească orice slujbă în Marea Britanie, să facă un copil în Marea Britanie şi apoi să obţină ajutoare de la stat.

"Am citit că pot primi 190 de lire sterline pe săptămână, din a 25-a săptămână de sarcină. Mă poate ajuta cineva cu documentele?", întreabă o româncă pe un forum, în timp ce alta se interesează: "Dacă nici eu, nici soţul meu nu avem documente legale, copilul nostru va primi cetăţenia britanică dacă se va naşte acolo?".

În finalul articolului, Daily Mail citează o declaraţie mai veche a lui Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, care spunea că, în 2014, 70.000 de doljeni vor pleca în Marea Britanie.

The Sun: Emigranţii- condamnaţi pentru furt şi cerşetori

Cotidianul The Sun a realizat un reportaj în România, în care afirmă că primul grup de emigranţi s-a îmbarcat deja într-un autocar cu destinaţia Marea Britanie, relatează BBC News Online. Printre aceştia, susţine publicaţia, se află un bărbat condamnat pentru furt, hoţi de fier vechi sau care au comis fraude cu ajutoare sociale. Cotidianul citează mai multe persoane care susţin că intenţionează să se întreţină din cerşit.

Campanie anti-români în Marea Britanie. De la invazia celor 29 de milioane de “bulgmâni” la extratereştrii care arată ca Victor Ciorbea

Cu mai puţin de o lună înainte ca restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie să expire pentru români şi bulgari, campania împotriva imigranţilor s-a accentuat la Londra. Pe străzile britanice au apărut fluturaşi ai partidului eurosceptic UKIP, care anunţă invazia iminentă a 29 de milioane de români şi bulgari, dar şi parodii mult mai groase la politica xenofobă, în care este folosită chiar şi fotografia fostului premier Victor Ciorbea, pentru a-i speria în glumă pe britanici. Pe internet, s-a mers şi mai departe: românii sunt comparaţi cu nişte spermatozoizi.

Fluturaşii extremiştilor de la UKIP anunţă că, de la 1 ianuarie 2014, începe invazia celor 29 de milioane de români şi de bulgari care vin după locurile de muncă ale britanicilor. “Anul viitor, UE va da dreptul la 29 de milioane de bulgari şi de români să vină în UK. Guvernul a recunoscut că nu poate face nimic, cât timp suntem în UE (iar laburiştii spun că oricum nu vor să facă nimic)”, scrie pe fluturaşii UKIP.

Se poate spune că acesta este un mesaj decent, chiar dacă mincinos, pentru că nu este susţinut de nicio cifră oficială, când priveşti la ce circulă în Marea Britanie, pe internet, despre imigranţi. “Imigranţii ilegali. Ca sperma, intră milioane de nenorociţi, dar doar un singur “fucker” munceşte”, scrie pe afişul care înfăţişează un spermatozoid care fecundează un ovul.

Ca şi în cazul proiectului de campanie guvernamentală anti-imigraţie, în care românii şi bulgarii erau sfătuiţi să stea acasă pentru că în Marea Britanie nu este frumos, parodia a întrecut mesajul original. Fluturaşii UKIP au fost parodiaţi pe internet de către utilizatorul de Twitter QuantumPirate. În aşa-zisul poster UKIP, se spune că românii arată groaznic, ilustraţia cu fostul premier român Victor Ciorbea fiind grăitoare. De fapt, în realitate ei arată ca monstrul din “Alien”, scrie autorul posterului.

Datele ştiinţifice puse la dispoziţie în bătaie de joc sunt grăitoare: “Dacă li se permite să vină în ţara noastră în acest ritm, până în 2016 tot UK va fi umplut de Bulgmâni, iar după doar un an vor ocupa toată planeta. După asta, e doar o problemă de timp până vor deveni singura formă de viaţă din univers, după cum arată foarte clar acest grafic făcut de un om de ştiinţă”.

Sondaj Guardian: Doi din trei britanici vor ca românii şi bulgarii să vină

În ciuda acestor reacţii, un sondaj publicat recent de Guardian arată că două treimi din britanici sunt de acord ca românii şi bulgarii să vină în ţara lor, atât timp cât se integrează şi muncesc.

În plus, 76% dintre britanici s-au declarat împotriva restricţiilor pe piaţa muncii în UE, în timp ce numai 2% consideră că românii şi bulgarii nu ar trebui sub nicio formă să vină în Marea Britanie.


 

Citește și: