10193 vizualizări 17 dec 2011

Canada a abolit pe întreg teritoriul său vârsta de pensionare obligatorie, interzicând angajatorilor din sistemul reglementărilor federale să mai stabilească o limită în acest sens, potrivit unei legi intrate în vigoare zilele trecute, notează AFP, citată de Agerpres.

Această lege (de punere în aplicare a bugetului) abrogă dispoziţiile legilor canadiene care permiteau o astfel de posibilitate, a anunţat vineri Comisia canadiană pentru drepturile persoanei, salutând o 'victorie importantă în materie de drepturi ale persoanei'.

Prin luarea acestei iniţiative, guvernul conservator de la Ottawa doreşte, după cum a subliniat, 'să ofere salariaţilor mai vârstnici posibilitatea de a rămâne pe piaţa muncii' şi, în consecinţă, 'să interzică angajatorilor sub reglementare federală să stabilească o vârstă pentru pensionarea obligatorie, cu excepţia cazului în care domeniul de activitate al salariaţilor impune acest lucru'.

În Canada, nu există o vârstă legală pentru pensionarea obligatorie. În practică, pensiile pentru limită de vârstă sunt plătite cu începere de la 65 de ani, dar în unele provincii, ca de exemplu Québec, vârsta poate coborî la 60 de ani.

Potrivit Comisiei pentru drepturile persoanei, numai guvernul federal şi cel al provinciei New Brunswick mai menţineau în vigoare vârsta obligatorie de pensionare, celelalte provincii abandonând-o anterior.

Citește și: