Silviu Bănilă
2380 vizualizări 17 oct 2018

Noaptea de miercuri spre joi a fost Revelionul Marijuanei în Canada. Iată imagini de la numărătoarea inversă până la momentul în care consumul de marijuana în scop recreativ a devenit legal.

Canada devine a doua - şi cea mai mare - ţară din lume care legalizează complet consumul de canabis în scop recreativ, anunţă The Independent. Vânzările de marijuana au început în Newfoundland. 

Marijuana medicinală a fost legalizată în Canada încă din 2001, iar guvernul condus de Justin Trudeau a lucrat timp de doi ani pentru a extinde legea care include şi consumul recreativ.

Premierul a declarat că scopul este să reflecte mai bine principiile societăţii cu privire la consumul de marijuana şi să aducă vânzătorii de pe piaţa neagră pe cea legală.

Fostul premier conservator al Canadei, Brian Mulroney, a fost numit în consiliul de conducere al companiei americane din domeniul canabisului Acreage Holdings, a informat Financial Times. El consideră că drogul ”întruneşte atât cerinţa medicală, cât şi socială,”, iar atitudinea Canadei faţă de marijuana „va fi admirată în toată lumea”. Cel puţin 111 magazine care vând marijuana vor fi deschise în Canada, în ziua de miercuri.

De acum înainte, canadienii vor avea voie să aibă asupra lor până la 30 grame de canabis, în spaţii publice şi vor putea să-şi crească planta acasă. Cei care vor comanda produse pe bază de canabis de pe site-urile retailerilor le vor primi prin curier. 

Cele mai multe state canadiene au stabilit vârsta minimă de la care o persoană poate comanda canabis la 19 ani, în timp ce Alberta şi Quebec - la 18 ani. Ca fapt amuzant, poliţia canadiană i-a sfătuit pe cetăţeni să NU mai sune la autorităţi, dacă văd că vecinii lor fumează canabis, deoarece restricţia a fost ridicată. Nici reclamaţii de genul ”vecinul plantează canabis”, ”simt miros de canabis” sau ”un adult fumează o ţigară cu marijuana” nu vor mai fi băgate în seamă.

”Canabisul NU mai este ilegal,” au anunţat autorităţile. ”Nu sunaţi la Poliţie pentru a raporta consumul/creşterea de canabis”.

Uruguayul a fost prima ţară care a legalizat consumul de marijuana în 2013, chiar dacă Portugalia şi Olanda au scos de sub incidenţa criminalităţii controversata plantă. Nouă state americane au legalizat consumul recreativ de canabis şi peste 30 au aprobat consumul marijuanei în scop medicinal.

Cotidianul The New York Times a transmis cititorilor canadieni un mesaj pe twitter, recomandându-le un articol despre legalizarea maarijuanei în California.

Marţi, autorităţile vamale americane au precizat însă că marijuana rămâne ilegală, sub incidenţa legii federale şi cei care sunt prinşi la frontieră cu ”iarbă” vor fi arestaţi şi puşi sub acuzare.România, încă restrictivă

Potrivit raportului de ţară privind drogurile, pentru România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani au consumat anul trecut cel puţin o dată droguri, 3,3% dintre aceştia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menţionează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puţin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină, transmite ec.europa.eu.

Potrivit art.4 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri , astfel cum a fost modificată prinLegea nr. 522 din 24 noiembrie 2004:

”(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă;

(2) Dacă faptele prevăzute la alin.(1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.”

Situaţia la nivel european

O nouă ţară din UE a legalizat marijuana în scopuri medicinale, în luna martie: Grecia. Până acum, marijuana a fost legalizată în şase ţări europene: Polonia, Cehia, Finlanda, Olanda, Portugalia şi Spania şi în alte 23 de ţări din lume.

Planta este utilizată legal în scopuri medicinale pentru multe tipuri de cancer, HIV/SIDA şi probleme neurologice în Austria, Cehia, Danemarca, Croaţia şi Italia. Pe de altă parte, Spania, Olanda şi unele state americane (cărora li se alătură acum Canada) consumul în scopuri recreative al marijuanei a devenit legal.

 

Citește și: