Laura Boico
4054 vizualizări 7 iul 2017

Un oficial care ştia de această înţelegere a declarat marţi că Omar Khadr va primi 10,5 milioane de dolari canadieni (8 milioane de dolari americani). Oficialul nu a fost autorizat să discute public despre eveniment înainte de anunţ şi a făcut această afirmaţie sub protecţia anonimatului. Guvernul şi avocaţii lui Khadr au negociat acordul luna trecută.

Khadr, născut în Canada, avea 15 ani atunci când a fost capturat de trupele americane în urma unui schimb de focuri cu o grupare presupusă ca fiind al-Qaida în Afganistan, care a dus la moartea unui medic american care făcea parte din forţele speciale ale armatei americane, sergentul Christopher Speer.

Khadr a fost suspectat că a aruncat grenada care l-a ucis pe Speer şi a fost dus la Guantanamo, iar în cele din urmă a fost acuzat de crime de război de către o comisie militară.

El a pledat vinovat în 2010 la acuzaţii care includeau crimă şi a fost condamnat la opt ani, plus timpul pe care deja îl petrecuse în custodie. Aceasta s-a întors în Canada doi ani mai târziu pentru a-şi executa restul sentinţei şi a fost eliberat în mai 2015, în aşteptarea recursului său de vinovăţie, despre care a spus că a fost făcut sub presiune.

Curtea Supremă din Canada a decis în 2010 că ofiţerii canadieni din domeniul serviciilor secrete au obţinut dovezi din partea lui Khadr în “circumstanţe opresive”, cum ar fi privarea de somn, în timpul interogărilor de la Golful Guantanamo din 2003 şi apoi au împărtăşit acele dovezi cu oficialii americani.

Khadr a fost cel mai tânăr şi ultimul deţinut occidental ţinut captiv în închisoarea militară americană din Golful Guantanamo, Cuba. Cazul său a primit atenţie internaţională dupa ce unii l-au numit copilul soldat.

Avocaţii săi au intentat un proces împotriva guvernului canadian, argumentând că guvernul a încălcat legea internaţională prin faptul că nu şi-a protejat propriul cetăţean şi a conspirat cu SUA în ceea ce priveşte abuzul în cazul deţinutului.

După eliberarea lui Omar Khadr din închisoarea din Alberta în 2015, acesta şi-a cerut scuze familiilor victimelor. El a spus că respinge jihadiştii violenţi şi doreşte un nou început pentru a-şi termina studiile şi pentru a lucra în domeniul sănătăţii.

 

Citește și: