Bianca Pavaluca
226 vizualizări 19 mai 2019

„Destul este destul”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, cancelarul austriac a menţionat mai multe scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertăţii, care nu au dus însă la destrămarea coaliţiei de guvernare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susţinerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia.

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat sâmbătă că alegerile anticipate sunt un lucru necesar, după demisia vicecancelarului. Alexander Van der Bellen şi Sebastian Kurz au transmis că vor discuta situaţia duminică.

De asemenea, şi liderul Partidului Social Democrat din Austria (de opoziţie), Pamela Rendi-Wagner, a transmis că nu se opune organizării de alegeri anticipate.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donaţii pentru formaţiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertăţii. Funcţia de vicecancelar va fi preluată de actualul ministru al Transporturilor, Norbert Hofer.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliţiei de guvernare. Filmarea a fost publicată vineri într-un raport elaborat de publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung.

Citește și: