Bogdan MUNTEANU
98 vizualizări 22 feb 2011

Un seism precum cel care a lovit insula sudică a Noii Zeelande, marţi - lăsând în urmă cel puţin 65 de morţi şi între 150 şi 200 de oameni prinşi sub dărămâturi - nu s-ar putea produce niciodată în România, crede Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică al Pământului. În opinia seismologului, inexistenţa riscului pentru ţara noastră poate fi susţinută de două explicaţii.

În primul rând, în falia din Vrancea (zo na care expune România celor mai periculoase mişcări tectonice) nu au loc seisme de suprafaţă precum cel care a afectat Noua Zeelandă. "Cutremurul din Noua Zeelandă s-a produs la 8 kilometri adâncime, iar în România cutremurele de suprafaţă au maximum 5,4 grade pe scara Richter", a declarat Mărmureanu pentru gândul.

Or, în insula sudică a Noii Zeelande a fost vorba de un seism de 6,3 grade, dar pe altă scară, a explicat specialistul. "Tradusă" potrivit scării Richer, inten-sitatea cutremurului din statul insular din sudul Oceanului Pacific ar însemna peste 7,4 grade pe scara Richter, ceea ce explică amploarea distrugerilor şi numărul mare de victime.

"Există vreo 12 scări seismice. În partea asiatică, seismele se măsoară într-o altă scară, diferită de Richter. Cutremurul a avut, într-adevăr, 6,3 grade, dar într-o altă scară. Pe Richter, a avut 7,4 grade", a spus seismologul român. Mărmureanu a precizat că algoritmul de transformare din "scara asiatică" în Richter este, următorul: valoarea se înmulţeşte cu 2, după care se scade 5,2. Astfel, 6,3 devine 7,4. Alt motiv pentru care românii nu ar trebui să-şi facă griji este faptul că mai multe seisme cu consecinţe grave nu se pot produce în zone diferite ale planetei, în acelaşi interval temporar. Potrivit studiilor realizate de institutul pe care îl conduce, "există alternanţe în activitatea plăcilor tectonice".

"Atât timp cât placa asiatică este activă, placa europeană este inactivă, deci nu e niciun pericol pentru România", a explicat Mărmureanu. Activitatea tectonică intensă din zona Pacificului este demonstrată de alt seism puternic (magnitudinea 7), petrecut tot în Noua Zeelandă, la 4 septembrie 2010. Atunci nu au existat victime.

"Cea mai neagră zi a Noii Zeelande"

Cutremurul de marţi ar putea reprezenta "cea mai neagră zi a Noii Zeelande", a declarat premierul acestei ţări, John Key, în urma celui mai violent cutremur care a lovit statul în ultimele opt decenii. Seismul s-a produs la ora locală 12:51 (2:51 la Bucureşti) şi a avut epicentrul la 5 km de oraşul Christchurch, din insula sudică a Noii Zeelande.

Christchurch este unul dintre principalele centre urbane de pe insulă, cu 340.000 de locuitori, şi a suferit distrugeri masive în urma cutremurului. Referindu-se la "o scenă de devastare totală, premierul Key a adăugat: "Este o comunitate aflată în agonie totală. Avem nevoie ca această comunitate să se unească, iar oamenii să se ajute unii pe alţii, aşa cum au mai făcut-o în trecut şi o vor face din nou".

Faţă de cel din toamna lui 2010, seismul de marţi "a fost mai grav, nu ca intensitate, ci din punctul de vedere al pagubelor, iar mulţi oameni sunt blocaţi în clădirile afectate", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri, citat de AFP. "Au fost anunţate mai multe decese, în diferite zone din centrul oraşului, unde două autobuze au fost lovite de moloz căzut de la înălţime", a anunţat poliţia locală.

Primarul Bob Parker a declarat stare de urgenţă şi a blocat accesul altor vehicule, în afara celor ale echipelor de salvare, în centrul oraşului, unde turla unei catedrale s-a prăbuşit. După punerea la adăpost a răniţilor, prioritatea autorităţilor a fost să scoată de sub dărămâturi sutele de oameni despre care se credea că au fost prinşi. (Mihai Şchiau, mihai.schiau@gandul.info)

Citește și: