Raluca ION
Mihai Draghici - Mediafax
Ioana Bojan
7178 vizualizări 1 oct 2015

Aviaţia militară rusă a efectuat miercuri 20 de raiduri aeriene în sud-vestul Siriei, distrugând opt poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, a susţinut Ministerul rus al Apărării. Joi, ruşii au continuat bombardamentele  acestea fiind îndreptate împotriva reţelei teroriste Al-Qaida şi a teroriştilor islamişti, în provinciile Idleb (nord-vest) şi Hama (centru), a afirmat o sursă siriană din domeniul securităţii, citată de AFP. "Patru avioane ruse de război au vizat baze ale Jaish al-Fatah (Armata Cuceririi), la Jisr al-Shughur şi la Jabal al-Jawiya (în provincia Idleb), şi au bombardat de asemenea poziţii ale grupărilor armate, baze şi depozite de arme din Hawach, în provincia Hama", a precizat sursa citată. Din Armata Cuceririi fac parte în special Frontul al-Nusra, aripa siriană a al-Qaida, şi grupări islamiste ca Ahrar al-Sham.

Comandant al rebelilor antrenaţi de CIA: O tabără de antrenament, lovită de 20 de rachete ruseşti

După raiduri, SUA şia exprimat îngrijorarea că atacurile i-au vizat în realitate pe cei care se împotrivesc regimului Bashar al Assad. Senatorul John McCain a fost cel care a afirmat tranşant acest lucru. "Pot confirma la modul absolut că raidurile aeriene au vizat recruţi ai Armatei Siriene Libere înarmaţi şi antrenaţi de CIA; ştim situaţia, pentru că avem oameni pe teren", a spus el. Hassan Haj Ali, un fost căpitan de armată care conduce acum un grup de opozanţi care luptă împotriva lui Bashar al Assad, a spus că tabăra de antrenament din Idleb a rebelilor a fost lovită de 20 de rachete, în două raiduri separate. Potrivit acestuia, unele dintre gărzi au fost rănite uşor în atac. „Rusia contestă pe toată lumea şi spune că nu există alternativă la Bashar”, a declarat fostul căpitan antrenat de CIA pentru The Guardian.

Raiduri la periferia oraşului Homs. „În această zonă nu sunt deloc terorişti”

Rusia a negat însă că avioanele sale au bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic în Siria, ministrul de Externe Serghei Lavrov precizând că nu are date despre victime civile, în timp ce Ministerul Apărării a dat publicităţii imagini din timpul raidurilor.

Informaţiile potrivit cărora avioanele ruse de război din Siria nu bombardează obiective ale militanţilor din gruparea Stat Islamic (SI) sunt "nefundamentate", a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea avută miercuri cu secretarul de Stat al SUA, John Kerry, relatează site-ul ibtimes.com. "Au început discuţii potrivit cărora au fost răniţi civili în bombardamente. Nu avem astfel de date", a precizat Lavrov, adăugând: "Ne asigurăm, cu grijă, că aceste ţinte sunt precise"

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviaţia militară rusă a atacat poziţii teroriste din zona oraşului Homs, în sud-vestul Siriei. Conform unui oficial sirian, raidurile aeriene au vizat periferia oraşului Homs, în sud-vestul Siriei, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene. "În această zonă nu sunt deloc terorişti", a declarat sursa siriană.

Regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah şi Rusia pregătesc o vastă ofensivă în Siria

Sute de militari iranieni au sosit în Siria în ultimele zece zile pentru a se alătura armatei siriene şi militanţilor Hezbollah într-o ofensivă terestră majoră antiinsurgentă şi antiteroristă susţinută aerian de Rusia, afirmă surse libaneze citate de site-ul agenţiei Reuters.

"Raidurile aeriene ruse vor fi urmate în scurt timp de o ofensivă a armatei siriene şi a aliaţilor. Este posibil ca operaţiuni majore să aibă loc în zonele Idlib şi Hama", a explicat un oficial militar libanez care cunoaşte situaţia de pe teren.
Conform altei surse, ofensiva va avea obiectul capturării teritoriilor ocupate de insurgenţii care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah sunt principalii aliaţi regionali ai Administraţiei Bashar al-Assad. Rusia, un aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.
"Avangarda forţelor terestre iraniene a ajuns deja în Siria. Este vorba de soldaţi şi ofiţeri. Nu sunt doar instructori, este vorba de sute de militari care au echipamente moderne şi armament. Vor urma alţii", a spus un alt oficial libanez.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Bagdadul aşteaptă raiduri aeriene ruse împotriva poziţiilor din Irak ale grupului Stat Islamic

Premierul Irakului, Haider al-Abadi, s-a declarat favorabil unei intervenţii aeriene a Rusiei împotriva poziţiilor de pe teritoriul irakian ale reţelei teroriste Stat Islamic, relatează site-ul israelian Ynetnews.com. Întrebat dacă a discutat cu Rusia despre posibilitatea lansării unor raiduri aeriene antiteroriste în Irak, Haider al-Abadi a răspuns: "Încă nu".

"Dar este o posibilitate. Dacă vom primi o propunere în acest sens, o vom analiza, eu aş saluta-o", a spus premierul Irakului. Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat islamic". O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează de un an raiduri aeriene împotriva poziţiilor teroriste din Irak şi Siria.

Citește și: