50 vizualizări 11 oct 2009

Scandalul şi controversele în centrul cărora se află unul dintre miniştrii Cabinetului de la Paris scot la iveală principala slăbiciune politică a liderului de la Elysée: soţia sa, Carla Bruni. Prima Doamnă a Franţei reuşeşte să monopolizeze deciziile preşedintelui Nicolas Sarkozy când vine vorba de numiri în funcţii, revocări, dar şi mesaje către membrii Cabinetului Fillon.

"Stânga de caviar" îi "mănâncă" din procente lui "Sarko"

Dacă fotomodelul Carla Bruni a reuşit să-i inspire soţului său pasiunea pentru fitness şi mâncarea de dietă, "învăţături" pe care Sarkozy le impune acum cercului său politic, intervenţia sa tot mai vizibilă în viaţa politică nu este deloc pe placul francezilor, relatează "Sunday Times". Dovadă stau procentele în minus din cel mai recent sondaj de opinie, în care şeful statului a pierdut 5%. Cea mai mare scădere a popularităţii lui Nicolas Sarkozy este în rândul persoanelor de peste 65 de ani, votanţi conservatori cu ajutorul cărora el a câştigat alegerile în 2007. Căderea în sondaje reprezintă un adevărat semnal de alarmă pentru liderul de la Elysée, notează publicaţia britanică, deoarece, pentru a-i face pe plac soţiei sale, a evitat să ia o decizie considerată justă de opinia publică: revocarea ministrului Culturii, Frédéric Mitterrand. Chiar dacă scandalul din jurul acestuia din urmă este orchestrat de opoziţie, care îl acuză de turism sexual şi pedofilie în baza unei cărţi pe care Mitterrand a publicat-o acum patru ani, faptul că "Sarko" nu l-a debarcat din Guvern, datorită prieteniei pe care ministrul o are cu soţia sa, se înscrie pe o linie pe care tot mai mulţi francezi o sancţionează. "(Carla Bruni - n.r.) are o putere şi o influenţă foarte mari. Este evident că ea îl apără pe Mitterrand, dar îl pune pe şeful statului într-o poziţie foarte dificilă, deoarece îi jigneşte pe mulţi dintre susţinătorii săi", susţine Joëlle Garriaud-Maylam, o senatoare din partidul lui Sarkozy.

Mai mult, explică aceasta, ceea ce părea a fi o strategie infailibilă a preşedintelui - racolarea intelectualilor şi politicienilor de stânga, apropiaţi doamnei Bruni - din contră îl slăbeşte tot mai mult pe Sarkozy pe plan politic. Supranumita "stângă de caviar", ocrotită şi promovată de Prima Doamnă în diverse funcţii din cercurile lui Sarkozy, este tot mai des subiectul controverselor. Nici măcar mass-media franceză, cunoscută pentru faptul că respectă intimitatea oamenilor politici, nu poate ignora atacurile opoziţiei, mai ales când fraze scrise de ministrul Culturii despre pasiunile pe care i le inspirau "băieţii" în Thailanda au umplut internetul. "Miniştrii ar trebui să reprezinte un model", susţine Garriaud-Maylam, interpretând recentul sondaj descurajator pentru liderul de la Paris. "Din păcate, aici nu este cazul, ci chiar opusul", conchide senatoarea.

Citește și: