Gandul.info
Olimpia Nicolae
19683 vizualizări 5 nov 2017

UPDATE Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri ai Guvernului catalan care s-au predat autorităţilor belgiene au fost eliberaţi condiţionat de către un judecător din Belgia, după ce au fost audiaţi mai bine de zece ore.

Anunţul cu privire la eliberarea foştilor lideri catalani a fost făcut de către Parchetul din Bruxelles.

Cei cinci lideri catalani doriţi de Spania au fost luaţi în custodia poliţiei belgiene duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului din Bruxelles, informează Reuters.

Procurorul general al Spaniei a cerut, joi, emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont şi a altor patru foşti oficiali ai executivului regional, pentru rolul lor în referendumul pe tema independenţei regiunii. Aceştia sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

”În această dimineaţă cele cinci persoane s-au prezentat la poliţia din Bruxelles. Acestea au fost luate în custodia forţelor de ordine la 09:17 ora locală (10:17, ora României)”, a afirmat purtătorul de cuvânt al procurorului din Bruxelles, Gilles Dejemeppe, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Judecătorul va audia aceste persoane în această după-amiază. El va avea timp până luni dimineaţa să decidă soarta acestora”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cei cinci au sosit la biroul unui procuror din Bruxelles, conform presei belgiene.

Procurorul va face un anunţ despre mandatul de arestare european emis pe numele lui Puigdemont şi a celorlalţi patru miniştri.

O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei).

Cei cinci se află în Belgia şi sunt anchetaţi pentru rolul lor în referendumul din 1 octombrie pe tema independenţei regiunii Catalonia. Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

 

Citește și: