Alina Matis
2011 vizualizări 23 aug 2012

Economia Israelului ar putea suferi pagube de până la 42 de miliarde de dolari (167 miliarde shekeli), în cazul războiului cu care ameninţă Iranul, pe fondul programului nuclear al republicii islamice, potrivit unei estimări citate de Reuters.

Costul direct pentru Israel ar ajunge la echivalentul a 5,4% din PIB-ul ţării pe 2011, adică 47 de miliarde de shekeli (4,02 shekeli=1 dolar), conform firmei de cercetare BDI-Coface. Pe lângă acestea, mai există şi pagubele economice indirecte, care ar putea cumula anual 24 de miliarde de shekeli, timp de trei-cinci ani, ca urmare a colapsului economic provocat de război.

BDI-Coface a comparat scenariul războiului cu Iranul cu luna de război israelo-libanez din 2006. Conflictul cu Libanul a încetinit creşterea economică a Israelului cu 0,5% şi a mai provocat pagube directe în valoare de 1,3% din PIB-ul statului evreu.

Aceste estimări vin pe fondul intensificării discuţiilor în Israel despre un eventual atac asupra Iranului, care, conform celor mai recente scenarii, ar putea avea loc înaintea alegerilor prezidenţiale americane, din 6 noiembrie. Israelul, despre care se crede că ar fi singurul stat dotat cu arma nucleară din Orientul Mijlociu, consideră programul nuclear iranian drept un pericol existenţial, pe fondul numeroaselor ameninţări venite în ultimii ani dinspre Teheran.

Pe măsură ce lobby-ul israelian pro-atacare a Iranului ia amploare, apar tot mai multe voci de la conducerea Israelului, care avertizează asupra consecinţelor pe care le-ar implica o asemenea manevră militară. Una dintre aceste voci este a lui Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Centrale a Israelului, care a avertizat recent că un eventual război cu ţara lui Ahmadinejad va provoca o criză economică de amploare în statul evreu, aminteşte Reuters.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, peste 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără susţinerea prealabilă a Statelor Unite, mai scrie sursa citată.

Citește și: