Laura HOLBAN
1382 vizualizări 19 ian 2012

Oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că un meteorit de pe Marte de circa 7 kilograme a căzut anul trecut pe Pământ, pe teritoriul Marocului. Roca de pe planeta roşie este foarte valoroasă, fiind de 10 ori mai scumpă decât aurul, asta din cauza rarităţii cu care astfel de meteoriţi au lovit Terra, dar şi din cauză că majoritatea misiunilor de pe Marte au eşuat, notează portalul Gizmodo.

Preţul estimat pentru o uncie (28 de grame) de rocă se situează între 8.600 şi 17.600 de euro, potrivit dealerului de meteoriţi, Darryl Pitt.

Meteoritul a atins suprafaţa Pământului în luna iulie a anului trecut, însă bucăţile care s-au spart au fost găsite abia în luna decembrie. Specialişti ai NASA a confirmat că aceste roci provin de pe Marte după ce le-au studiat vârsta şi compoziţia. Acest meteorit marţian căzut pe Terra este cel de-al cincilea din istorie, ultimul astfel de eveniment având loc în 1962, notează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă pot descoperi studiind aceste roci noi informaţii despre Marte şi despre viaţa pe această planetă. "E ca şi cum ar veni Crăciunul în luna ianuarie", a declarat fostul şef NASA - Alan Stern - acum director al Institutului Spaţial din Florida. Nici NASA şi nici Agenţia Spaţială din Rusia nu au reuşit să ducă la bun sfârşit o misiune pe Marte şi să aducă mostre de sol marţian.

Citește și: