Preşedintele Donald Trump s-a oprit în cele din urmă asupra lui Jerome Powell, pentru unii cea mai plictisitoare alegere, însă cea mai bună pentru bur­se­le de acţiuni şi una potrivită în vremuri de nesi­guranţă precum acestea pentru că Powell este un om al consensului, are expe­rien­ţă la conducerea Fed şi va aduce conti­nui­tate în politicile celei mai importante bănci centrale din lume.

Însă Powell are şi alte calităţi care l-ar re­comanda unui preşedinte ca Trump. Avocat, bancher şi inves­ti­tor, Powell, dacă va fi confirmat de Senat ca preşedinte al Fed, va fi cel mai bogat şef al băncii centra­le americane din ultimele decenii. Averea lui Powell este esti­mată la 112 mil. dolari, scrie Bloomberg.

Prin urmare, unul dintre cei mai im­por­tanţi oameni pentru cea mai mare eco­no­mie a lumii se numără printre cei mai bo­gaţi 0,1% americani. Spre comparaţie, Powell este de 800 de ori mai bogat decât era Paul Volcker când acesta conducea Fed şi se lup­ta să ţină sub control inflaţia în anii 1980.

Prespectivele din care este privită Fed con­­tează. Când banca centrală condusă de Ben Bernanke a redus ratele de dobândă aproa­­pe de zero şi le-a ţinut jos, criticii au spus că o astfel de politică îi loveşte pe cei cu eco­nomii la bancă. Însă singurii oameni cu eco­nomii care au avut serios de pierdut au fost cei foarte bogaţi. Bernanke a igno­rat cri­­ticile. Powell este de 40 de ori mai bo­gat decât Bernanke şi este mai sensibil decât fos­tul şef al Fed la ce se întâmplă pe Wall Street.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR

Citește și: