Mihai Draghici - Mediafax
628 vizualizări 6 apr 2017

"În contextul clivajelor existente deja în rândul electoratului american pe teme politice, culturale şi economice, Donald Trump polarizează şi mai mult publicul imediat ce intră într-o dezbatere, potrivit rezultatelor unui sondaj Reuters/Ipsos. Datele relevă că orice efort de ajungere la un consens asupra unor teme politice esenţiale poate fi complicat pur şi simplu de implicarea lui Donald Trump", comentează Reuters într-un material intitulat "Este cerul albastru? Depinde de ce spune Donald Trump".

În cadrul studiului, efectuat în perioada 1 februarie - 15 martie, respondenţii au fost întrebaţi cum se poziţionează faţă de o serie de afirmaţii făcute de Donald Trump în probleme de fiscalitate, infracţionalitate şi opinii despre presă. "În multe cazuri, datele arată că oamenii îşi orientează opiniile în funcţie de ceea ce cred despre Donald Trump", notează Reuters.

Simpatizanţii Partidului Republican, spre exemplu, par să aibă tendinţa de a critica excepţionalismul american - conceputul că Statele Unite ar avea un loc unic în istorie - când li se spune de către operatorii sondajului că Donald Trump ar fi afirmat la un moment dat că acest lucru ar fi insultător faţă de alte ţări. De asemenea, simpatizanţii republicani tind într-o măsură mai mare să fie de acord cu suplimentarea arsenalului nuclear şi cu creşterea bugetului pentru infrastructură dacă ştiu că aceste idei sunt susţinute de Donald Trump.

Simpatizanţii Partidului Democrat merg în direcţia opusă, susţinând într-o proporţie mai mică suplimentarea fondurilor pentru infrastructură, criticând mai puţin sistemul judiciar şi acceptând mai greu intensificarea infracţionalităţii la nivel urban dat fiind că ştiu că Donald Trump a exprimat aceste idei.

"Practic eu sunt în total dezacord cu tot ce spune el", afirmă Howard House, un democrat în vârstă de 58 de ani din Jacksonville (Florida).

Spre exemplu, în general, electoratul prorepublican nu este de acord ca politicienii să se îmbogăţească în timpul mandatelor publice. Totuşi, 70% cred că nu ar fi o problemă dacă Donald Trump ar face acest lucru.

La rândul lor, simpatizanţii democraţi susţin, în general, ideea unui sistem de sănătate gestionat în mod centralizat de stat. Susţinerea lor pentru această idee scade însă când li se spune că Donald Trump a susţinut la un moment dat această idee.

Rata generală de popularitate a preşedintelui Donald Trump este în momentul de faţă la nivelul de 42%, comparativ cu 35% săptămâna trecută, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Gallup.

Preşedinţia SUA a transmis că Donald Trump încearcă să atingă şi interesele celor care nu l-au votat, în efortul de construire a consensului politic. "Uşa Casei Albe este deschisă pentru o varietate de persoane care vor să vină la masă pentru a avea discuţii oneste cu preşedintele despre modul în care poate îmbunătăţi situaţia în ţara noastră", a explicat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei.

Citește și: