21 vizualizări 4 nov 2009

Miliardarul Michael Bloom­berg a fost reales la limită, ieri, în funcţia de primar al oraşului New York. Bloomberg devine astfel pentru a treia oară (un mandat de patru ani) primar al metropolei americane, la capătul unei curse mult mai strânse decât se anticipa cu rivalul său democrat Bill Thompson (director financiar al primăriei). Scorul relativ scăzut pe care l-a obţinut Michael Bloomberg (51% faţă de 46%, cât a obţinut Thompson) se explică prin faptul că mulţi dintre new-yorkezi l-au penalizat pe Bloomberg pentru că a forţat modificarea legii electorale, în aşa fel încât să poată candida pentru a treia oară, scrie New York Daily News.

Din cei 8.300.000 de locuitori ai New Yorkului (şi 4,2 milioane cu drept de vot), doar 1,1 milioane şi-au exercitat acest drept. Aşa cum era de aşteptat, Thompson (candidat de culoare) a fost votat de majoritatea new-yorkezilor de culoare (câştigând cele mai multe voturi din Bronx şi Brooklyn), în timp ce Bloomberg a reuşit să câştige simpatia comunităţii hispanice.

Bloomberg, fondatorul unui imperiu mediatic şi totodată cel mai bogat om din New York, cu o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, a investit 100 de milioane de dolari din propriii bani în campania electorală în ultimele luni (respectiv peste 1 milion de dolari pe zi). Ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât că fiecare vot l-a costat pe Bloomberg 147,27 dolari, în timp ce pe rivalul său - 13,12 dolari.

Obama a refuzat să-i dea o mână de ajutor democratului

Iniţial, membrii echipei de campanie ai lui Michael Bloomberg (independent, dar susţinut de Partidul Republican) erau îngrijoraţi pentru că preşedintele Barack Obama plănuia să vină în regiune pentru a-l susţine pe Jon Corzine în cursa pentru funcţia de guvernator al New Jersey şi că ar putea să-i dea o "mână de ajutor" şi rivalului democrat al lui Thompson. Însă consilierii lui Bloomberg au sunat la Casa Albă şi l-au rugat pe preşedinte să îşi păstreze neutralitatea. "El (n.r. Bloomberg) nu a ţinut partea nimănui în cursa prezidenţială. Aşa că nici dvs nu ar trebui să vă implicaţi în cursa lui" - aceasta ar fi fost ideea comunicată Casei Albe, aşa cum a fost descrisă pentru NYT de un consilier al lui Bloomberg. Iar Barack Obama nu s-a implicat, rezumându-se la a da un mesaj de sprijin "cu jumătate de gură" democratului Bill Thompson.

Michael Bloomberg este considerat cel care a definitivat transformarea megalopolisului cândva violent şi haotic într-unul dintre cele mai curate, mai sigure şi mai eficiente (din punct de vedere administrativ) oraşe din SUA. Afaceristul de 67 de ani a reuşit să rezolve deficitul de 6 miliarde de dolari pe care-l avea metropola, reuşind chiar în cei opt ani de mandat să aducă un surplus de 3 miliarde de dolari la bugetul municipal.

Însă anul viitor, primarul reales se va confrunta cu un deficit bugetar proiectat de aproape 5 miliarde de dolari, ceea ce îl va obliga să ia măsuri nepopulare - reduceri de cheltuieli publice, concedieri etc, în condiţiile în care a promis să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască locuinţe mai ieftine şi să transforme New York într-un oraş mai verde şi mai sănătos. Totuşi, Michael Bloomberg a promis că nu va recurge la noi măriri de taxe pentru cetăţenii New Yorkului pentru a acoperi deficitul, scrie New York Daily News.

Până când se va confrunta cu problemele bugetare, Mike Bloomberg se pregăteşte însă să le dea new-yorkezilor "probabil cea mai mare paradă a victoriei pe care a văzut-o Broadway-ul", aşa cum a promis el însuşi în discursul de după aflarea rezultatelor, potrivit New York Times.

Citește și: