Cristina ANDREI
11547 vizualizări 10 oct 2017

„Odată cu referendumul din 1 octombrie, Catalonia şi-a câştigat dreptul să fie un stat independent. Îmi asum mandatul poporului astfel încât Catalonia să devină un stat independent, ca republică. Eu şi Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă pentru a fi lansat dialogul în următoarele câteva săptămâni. Suntem convinşi că acest moment istoric necesită oprirea escaladării crizei", a subliniat Puigdemont, comentând că „nu suntem criminali, nu suntem nebuni, nu avem nimic împotriva Spaniei sau a spaniolilor”.

Liderul catalan a precizat că „există necesitatea puternică de a nu alimenta tensiunile” şi a criticat violenţele poliţiei din ziua referendumului. 

Puigdemont a insistat că situaţia Cataloniei nu este doar o problemă internă, ci şi una europeană” 

Guvernul spaniol: „O trădare incredibilă”

Guvernul Spaniei consideră "trădare inadmisibilă" proclamarea "implicită" a independenţei Cataloniei, care imediat a fost suspendată tot de Carles Puigdemont, au declarat surse politice de la Madrid.

Potrivit surselor citate, Guvernul Spaniei menţine poziţia că referendumul din Catalonia a fost ilegal, întrucât a fost anulat de Curtea constituţională. "Rezultatele unui referendum fraudulos şi ilegal nu pot fi validate", consideră Executivul Spaniei.

Cum şi-a pregătit liderul Cataloniei momentul de glorie

Liderul separatiştilor catalani a fost întotdeauna un adept al independenţei, însă în cele mai recente apariţii televizate acesta nu a dat detalii despre planurile pe care vrea să le pună în practică imediat după referendum şi nici nu a spus, concret, dacă se va afla sau nu marţi în plenul Parlamentului pentru declararea independenţei. „Posibilitatea unei declaraţii de independenţă este prevăzută în Legea referendumului, ca o metodă a aplicării rezultatelor. Prin urmare, vom aplica ceea ce prevede legea", a spus acesta. Un reportaj anunţat de TV3 va detalia poziţia lui Puigdemont şi se va încheia cu un apel al liderului catalan către Guvernul Rajoy de a accepta o negociere. „Am deschis porţile medierii şi am spus că există mai multe opţiuni de temperare a situaţiei decât cele care ne-au fost prezentate. Însă trec zilele şi dacă statul spaniol nu răspunde în mod pozitiv, noi vom face ceea ce am venit să facem".

Manifestaţia uriaşă care a avut loc duminică la Barcelona a pus şi mai multă presiune, în pragul adoptării unei posibile declaraţii de independenţă. Guvernul a privit de la distanţă cea mai mare demonstraţie de forţă organizată de cei care se opun separării Cataloniei de Spania.

Secretomania din jurul planurilor liderului catalan a fost ieri spulberată de o declaraţie a reprezentantei Partidului Democrat European Catalan, Marta Pascal, care a explicat pentru BBC că Puigdemont va opta, cel mai probabil, pentru o „declaraţie simbolică" în care Puigdemont va recunoaşte în faţa Camerei validitatea rezultatului referendumului, dar nu va declara independenţa şi formal. Seara trecută, însă, surse din cadrul partidului au asigurat că aceştia au solicitat o rectificare postului britanic BBC, considerând că declaraţia a fost „interpretată eronat". Susţinătorii independenţei au criticat, însă, vehement această posibilitate. „Nu există o declaraţie retorică posibilă în faţa celor două milioane de oameni care pe 1 octombrie şi-au apărat votul cu propriul trup", a precizat anticapitalista Mireia Boya.

Presiunile pentru ca plenul de marţi să nu treacă o declaraţie de independenţă într-o atmosferă inflamată şi marcată de tensuni profunde vin din toate părţile. Fostul preşedinte Artur Mas a recunoscut vineri într-un interviu pentru Financial Times că în acest moment Catalonia nu este gata să îşi declare independenţa din multe perspective, regiunea fiind deficitară în ceea ce priveşte multe structuri esenţiale pentru funcţionarea unui stat. 

Guvernul a reuşit săptămâna trecută să câştige câteva zile în plus pentru a se poziţiona mai bine după rezultatul scrutinului, timp în care oficialii au pledat continuu pentru o mediere internaţională care să permită restaurarea normalităţii instituţionale între guvernul de la Madrid şi cel catalan, dar în acest moment soluţia nu pare să dea niciun rezultat, oficialii fiind nemulţumiţi de răspunsul Bruxellesului referitor la problema catalană. 

Situaţia are şi grave repercusiuni economice. Situaţia este atât de delicată încât Puigdemont s-a întâlnit sâmbătă la Girona cu Juan José Brugera, preşedintele Consiliului Economic, dar şi cu acţionariatul companiei de lobby care reprezintă principalele companii, economiştii şi mediul academic din Catalonia, iar surse apropiate întrevederii au asigurat că Puigdemont este conştient de dificultatea situaţiei, mai ales în contextul în care multe companii au ameninţat că se retrag din Catalonia. O poziţie total opusă faţă de cea a vicepreşedintelui Oriol Junquenares, însă, care săptămâna trecută spunea că nici nu se pune problema ca firmele să plece din regiune, dacă se va produce ruptura de Spania. 

În cazul unei eventuale declaraţii unilaterale de independenţă, Guvernul va declanşa articolul 155, a anunţat vicepreşedintele Guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, citată de BFM TV, articol care suspendă statutul de autonomie al regiunii catalane.

Într-un interviu acordat luni unui radio spaniol, vice-preşedintele Guvernului spaniol a ameninţat că se va folosi de acest articol pentru a „restabili legea şi democraţia” în Catalonia.

Articolul 155 autorizează executivul naţional „să ia măsurile necesare pentru a constrângerea respectării acestor obligaţii sau pentru a proteja interesul general”.

Duminică, în Barcelona au avut loc manifestaţii de amploare împotriva declarării independenţei Cataloniei. Timp de câteva ore sute de mii de oameni au manifestat pe străzile Barcelonei pentru unitatea Spaniei. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor a fost de 950.000, în timp ce estimările Gărzii Urbane au fost de peste 350.000.

În final, laureatul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa, a susţinut un dicurs manifest în care a condamnat „pasiunea naţionalistă” şi a subliniat că planul complotist al independenţei catalane „nu va distruge 500 de ani de istorie” a unităţii Spaniei. 

Totodată acesta a adăugat că Spania nu va deveni un stat al „lumii a treia”. Llosa i-a catalogat pe Carles Puigdemont, Oriol Junqueras şi Carme Forcadell drept „pucişti”.

Vicepreşedintele Societăţii civicile catalane, Jose Domingo, a solicitat liderului catalan, Carles Puigdemont, să nu comită „actul insensibil şi provocator” al declarării independenţei şi a făcut apel la „recuperarea bunului simţ”.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a declarat că nu ar exclude folosirea puterilor constituţionale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta şi-ar revendica independenţa, informează Reuters.

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă şi cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independenţa sa, deşi acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.

Până în prezent, Rajoy a fost vag în privinţa posibilei utilizări a articolului 155 al Constituţiei ce l-ar putea autoriza să elimine Guvernul regional şi să solicite noi alegeri locale.

În cadrul unui interviu pentru ziarul spaniol El Pais, Rajoy a fost întrebat dacă s-ar folosi de articolul 155, el a răspuns: „Nu exclud absolut nimic ce este în cadrul legii. Ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea soluţiilor extreme, dar pentru ca asta să nu se întâmple lucrurile trebuie să se schimbe”.

Curtea Constituţională din Spania a suspendat joi şedinţa Parlamentului Cataloniei care ar urma să aibă loc luni, 9 octombrie, şi în cadrul căreia ar putea fi declarată independenţa regiunii, în urma referendumului de duminică. Decizia a fost motivată printr-o „urgenţă excepţională", iar judecătorii constituţionali susţin că reunirea plenului ar produce Spaniei „un prejudiciu foarte greu sau chiar imposibil de reparat".

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, şi-a exprimat voinţa de a apărea lunea viitoare în faţa plenului Parlamentului pentru a valida rezultatele şi efectele consultării de pe 1 octombrie, cu Declaraţia de Independenţă a regiunii pe masă. Convocarea legislativului reunit a fost solicitată miercuri de mai multe grupuri parlamentare, iar secretatul general, socialistul Xavier Muro, a intervenit, avertizând că acel punct de pe ordinea de zi încalcă rezoluţiile Curţii Constituţionale prin care au fost suspendate legile Referendumului.

Decizia forului constituţional de a suspenda şedinţa de plen care ar fi trebuit să aibă loc luni a fost luată şi pe motivul „repercusiunilor economice şi sociale" pe care le-ar putea avea o asemenea decizie, astfel că orice fel de document sau rezoluţie adoptate în şedinţa Legislativului catalan are statut de act „complet nul, fără valoare proprie şi fără niciun efect", mai transmite El Pais. Curtea a notificat în scris şi conducerea Parlamentului catalan, inclusiv pe preşedinta Carme Forcadell, că au datoria de a „împiedica sau bloca orice fel de iniţitivă care ar presupune ignorarea deciziei" luate joi, avertizându-i chiar despre „eventualele responsabilităţi, inclusiv penale" care ar putea apărea în caz contrar. 

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, să reintre în legalitate şi să renunţe „cât mai curând posibil” la proiectul său de declarare unilaterală a independenţei. Rajoy a precizat aceasta este cea mai bună soluţie.

„Dacă există vreo soluţie? Da, şi cea mai bună este reintrarea în legalitate şi afirmarea cât mai curând posibil a faptului că nu va exista nicio declaraţie unilaterală de independenţă, deoarece prin acest lucru se vor preveni rele mult mai mari”, a spus Rajoy, într-un interviu pentru Agenţia Efe.

Miercuri, şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului privind independenţa faţă de Spania , relatează site-ul agenţiei Reuters.

În debutul unui discurs televizat, Puigdemont l-a acuzat pe Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, că a adoptat poziţia guvernului central de la Madrid, ignorând voinţa catalanilor.

„Regele Spaniei a ignorat faptul că populaţia catalană a fost victima brutalităţii din partea poliţiei. A avut oportunitatea de a se adresa tuturor cetăţenilor şi aşa ar fi trebuit să fie, conform Constituţiei. Declaraţiile regelui au dezamăgit mulţi catalani, m-aş fi aşteptat la un alt ton şi la alt mesaj. Regele a preluat discursul şi politicile guvernului lui Mariano Rajoy, unul catastrofal faţă de Catalonia", a spus Carles Puigdemont.

Liderul guvernului regional nu a precizat dacă independenţa faţă de Spania va fi declarată luni, dar a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului.

 

Citește și: