Bogdan MUNTEANU
1571 vizualizări 15 mar 2011

Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marţi, la centrala nucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de la Cernobâl (aprilie 1986), au conchis experţii nucleari. O a treia explozie s-a petrecut la un reactor, un altul a luat foc, iar materiale radioactive au fost dispersate în atmosferă, ceea ce a amplificat panica locuitorilor din Tokyo, aflat la 240 km mai la sud.
Gravitatea situaţiei de la Fukushima - unde echipele de intervenţie fac eforturi de a curma încălzirea a patru reactoare izbite de tsunami - permite etichetarea ei drept un risc de nivelul 6 ("accident serios"), potrivit nomenclatorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu fiecare oră care trece şi în care răcirea reactoarelor întârzie, situaţia riscă să atingă ultimul nivel de periculozitate (7 - "acident major"), cu efecte pe plan mondial.
Deocamdată, după ce anunţaseră iniţial creşterea nivelului radiaţiilor, autorităţile nipone au constatat reducerea acestora în cursul serii de marţi. Totuşi, pe o rază de 30 km în jurul centralei de la Fukushima este instituită o zonă de carantină, în care 140.000 de locuitori au fost sfătuiţi să se izoleze în locuinţe. Mulţi dintre ei au părăsit zona, iar exodul s-a extins şi în aglomerarea urbană Tokyo.
În zonele deasupra cărora a trecut norul radioactiv, incidenţa cazurilor de cancer (tiroidian, osos şi leucemie) poate creşte inclusiv în cazul celor adăpostiţi, iar premierul Naoto Kan nu exclude riscul de noi radiaţii. "Posibilitatea altor scăpări radioactive creşte. Facem toate eforturile pentru prevenirea scurgerilor. Ştiu că oamenii sunt îngrijoraţi, dar aş vrea să vă rog să acţionaţi cu calm", a spus premierul, într-un apel televizat. Anterior, alt oficial nipon avertizase asupra unui "nivel de radiaţii care pune sănătatea în pericol".
Circa 70.000 de oameni au fost evacuaţi pe o rază de 20 km în jurul centralei, de vineri încoace, dar 160 de persoane au fost expuse unui nivel ridicat de radiaţii, între care 11 angajaţi. Compania care deţine centrala (TEPCO) a lăsat doar 50 de oameni care să lucreze la răcirea reactoarelor.
Costumele de protecţie nu îi apără de riscul unei contaminări grave, dar Kan a cerut firmei să nu îşi retragă angajaţii. "Dacă veţi retrage personalul, sunt sută la sută sigur că firma va intra în colaps. Vreau să fiţi foarte hotărâţi", a spus el.

"Supărarea cetăţenilor se apropie de limită"

"Temerile şi supărarea cetăţenilor se apropie de limită", i-a transmis guvernatorul provinciei Fukushima premierului, care avea să afle doar cu o oră întârziere despre cea de-a treia explozie de la centrală. Potrivit unor relatări, o pompă care ţinea sub un jet de apă reactorul s-a defectat cu puţin înainte de explozie. Marea temere a experţilor este că, în reactoarele supraîncălzite, "batoanele" de combustibil nuclear au început să se topească.
În faţa riscului de dezastru nuclear, mii de străini încearcă să plece din Japonia, iar angajaţii au acceptul companiilor multinaţionale. Austria a anunţat că îşi mută ambasada de la Tokyo mai la sud, la Osaka. În schimb, MAE român a trimis patru funcţionari consulari în Japonia, pentru a rezolva cererile de asistenţă ale românilor care ar vrea să plece. Până ieri seară, doar 62 de astfel de cereri au fost primite.

Citește și: