4478 vizualizări 18 aug 2011

Luna are 4,36 miliarde de ani, adică cu 200 de milioane de ani mai puţin decât se estimase până în prezent, potrivit analizei rocilor lunare specificate în ediţia de joi a revistei britanice Nature.

Acest calcul rezultă dintr-o nouă datare a izotopilor de plumb şi de neodim găsiţi într-un eşantion de anortosită, cea mai veche rocă colectată de pe crusta lunară.

Potrivit uneia dintre principalele teorii despre formarea Lunii, satelitul Pământului a fost creat în urma impactului unui obiect de talia unei mici planete cu Terra.

Această coliziune ar fi prelevat materie Terrei, roci în fuziune sau magmă, care s-ar fi aglomerat apoi pentru a forma Luna. Suprafaţa sa nu ar fi fost iniţial deci decât un ocean de magmă care s-ar fi răcit progresiv.

"Vârsta extraordinar de tânără a acestui eşantion lunar înseamnă fie că Luna s-a solidificat mult mai târziu decât se estimase până în prezent, fie că trebuie să revizuim complet felul în care înţelegem istoria geologică a Lunii", a rezumat Richard Carlson de la Institutul Carnegie pentru ştiinţă din Washington.

Dacă noua datare a eşantionului lunar este exactă, se poate conchide că cele mai vechi cruste terestră şi lunară s-ar fi format aproximativ în acelaşi timp, după puţin timp de la uriaşul impact. Acesta corespunde vârstei celor mai vechi minereuri terestre, cele de zirconiu găsite în vestul Australiei.

Citește și: