Gandul.info
Andrei Ionascu
355 vizualizări 14 ian 2018

Mesajul transmis în jurul orei locale 08.00 către toate telefoanele mobile din zonă a fost: "Ameninţare cu rachetă balistică iminentă pentru Hawaii. Căutaţi imediat adăpost. Acesta nu este un exerciţiu".

Alerta a fost preluată de către posturile de televiziune şi de radio. Ulterior, oficiali ai statului şi armata SUA au anunţat că nu există nicio ameninţare reală la adresa regiunii.

Guvernatorul statului Hawaii, David Ige, s-a declarat "supărat şi dezamăgit" în urma acestui incident, catalogat drept o eroare umană. Guvernul SUA a declanşat o investigaţie în acest caz.

"Ce s-a întâmplat astăzi este complet inacceptabil. Alerta a fost trimisă în timpul unui schimb de tură la agenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în momentul în care se verifică funcţionalitatea sistemului. Un angajat a apăsat butonul greşit", a spus Ige.

În luna decembrie a anului trecut, sirenele care avertizează în legătură cu iminenţa unui atac nuclear au fost testate în statul american Hawaii pentru prima dată după sfârşitul Războiului Rece, în contextul tensiunilor dintre Administraţia Donald Trump şi regimul din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice intercontinentale, care ar putea parcurge peste 10.000 de kilometri. Aceasta situaţie ar pune în raza de acţiune zona Hawaii, unde se află forţele militare americane din Oceanul Pacific.

Citește și: