Gandul.info
Alina Matis
11150 vizualizări 31 iul 2013

Povestea torţionarului Alexandru Vişinescu, prezentată marţi de gândul, a ajuns în presa internaţională, care relatează despre sesizarea penală înaintată Parchetului General de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), dar şi despre filmarea de ieri a ştirileprotv.ro cu călăul de la Râmnicu Sărat, responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici ai anilor '50-'60.

Washington Post, Fox News, Chicago Sun Times şi zeci de alte ziare americane au preluat ieri o ştire difuzată iniţial de agenţia Associated Press despre torţionarul Alexandru Vişinescu.

„Din 1956 şi până în 1963, Alexandru Vişinescu a condus cunoscuta închisoare de la Râmnicu Sărat, unde au fost încarceraţi liderii politici şi intelectualii pre-comunişti ai României”, se arată în ştirea Washington Post, care citează agenţia de presă.

După prezentarea succintă a istoriei României din acea vreme, jurnaliştii americani povestesc întâlnirea de marţi a presei române cu Vişinescu, după ce gândul a publicat articolul despre „bătrânelul cumsecade” care îşi duce acum bătrâneţea ca oricare altul, în ciuda trecutului său negru.

„Confruntat marţi cu jurnaliştii lângă casa lui din Bucureşti, Vişinescu a respins acuzaţiile care i se aduc şi a spus că a respectat ordinele. El a înjurat şi a dat cu pumnii către un cameraman”, se povesteşte în articolul citat.

Mai departe, sunt amintite două dintre dramele de la Râmnicu Sărat care au legătură cu Vişinescu: moartea lui Victor Rădulescu Pogoneanu şi a ţărănistului Ion Mihalache. „Istoricii numesc Râmnicu Sărat 'inchisoarea de exterminare' sau 'închisoarea tăcerii', din cauza regimului de încarcerare. România a avut 617.000 de prizonieri politici, dintre care o cincime au murit în detenţie, potrivit istoricilor”, conchid jurnaliştii americani.

Citeşte aici despre întâlnirea gândul cu Alexandru Vişinescu şi plângerea înaintată parchetului pe numele lui

Reacţia după articolul din gândul: La 88 de ani, torţionarul Vişinescu dă cu pumnul ca în tinereţe: „Futu-ţi Cristosu' mă-tii să-ţi fut”

Despre condamnarea pensiei şi libertăţii unor criminali. În atenţia domnilor Băsescu, Ponta, Niţu

LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC: Radiografia completă a Gulagului românesc - De ce sunt anchetaţi 35 de torţionari ai regimului comunist

Povestea ultimului supravieţuitor de la Râmnicu Sărat: „După 40 de zile de greva foamei, a murit. A murit acolo lângă mine”

Dosarele de penitenciar ale lui Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu duc la torţionarul Vişinescu

Citește și: