Gandul.info
Cristina ANDREI
948 vizualizări 4 dec 2017

Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţie din Malta şi un critic aprig al corupţiei din micul stat, a murit în luna octombrie după ce maşina în care se afla a explodat, la mică distanţă de casa ei. Ulterior, familia ziaristei a decis să acţioneze în instanţă poliţia malteză, acuzând autorităţile că nu asigură o anchetă imparţială şi independentă.

Luni dimineaţă, Muscat a transmis, printr-o declaraţie de presă, că zece cetăţeni maltezi, majoritatea cu cazier judiciar, au fost arestaţi pentru 48 de ore, urmând ca autorităţile să-i interogheze şi să decidă dacă rămân în arest sau dacă vor fi eliberaţi. 

Rudele jurnalistei susţin că a fost vorba despre un „asasinat la comandă", dat fiind faptul că aceasta se ocupa în special de devoalarea corupţiei, criminalităţii, conflictelor de interese şi a lipsei de etică în procesul decizional la cel mai înalt nivel, vizându-i pe politicieni şi pe asociaţii lor. Cele mai importante investigaţii ale jurnalistei au derivat din subiectul Panama Papers, o scurgere de informaţii şi documente din arhivele firmei Mossack Fonseca. 

Guvernul maltez oferă o recompensă de un milion de euro pentru informaţii legate de acest caz, în anchetă fiind implicaţi şi agenţi FBI, dar şi experţi criminalişti din Olanda. 

Familia lui Daphne Caruana Galizia a ridicat mai multe semne de întrebare referitoare la investigaţie şi susţine că cercetarea se concentrează doar pe dovezile fizice de medicină legală, fără să fie examinate, de exemplu, tranzacţii financiare care ar putea revela dovezi vitale. Aceştia sugerează şi că există scurgeri de informaţii dinspre poliţie care i-ar putea intimida pe cei care doresc să dezvăluie detalii incriminatoare. 

 

Citește și: