Gaidau Ion
799 vizualizări 10 nov 2014

Aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani afirmă că nu ştiu nimic despre perioada comunistă, conchide acest studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de persoane de peste 16 ani.

A 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului nu spune nimic pentru 40% dintre bulgarii cu vârste între 16 şi 60 de ani. Doar o treime dintre ei ştiu că tranziţia către democraţie în Europa de Est a început în 1989. În plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internaţionali care au contribuit la evenimentele din acea perioadă, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.

Peste jumătate bulgari aprobă activitatea Guvernului (1954-1989) fostului dictator comunist Todor Jivkov, înlăturat de la putere pe 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului. De asemenea, 55% dintre ei manifestă o atitudine pozitivă faţă de liderul comunist, în timp ce numai 25% dintre bulgari îl dezaprobă. Aceste procente contrastează puternic cu cele din anul 1991, la doi ani după înlăturarea de la putere a regimului comunist de la Sofia, când numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui Todor Jivkov şi 76% o dezaprobau.

"Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioadă face să prevaleze regretele faţă de securitatea socială pierdută", a comentat Boriana Dimitrova, preşedinta institutului Alpha Research.

Tranziţia postcomunistă este dezamăgitoare pentru majoritatea bulgarilor, din cauza corupţiei, potrivit studiului. Doar 2% dintre persoanele intervievate sunt de părere că supremaţia legii a fost instaurată în Bulgaria.

Dezvoltarea Bulgariei, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, în perioada postcomunistă este calificată ca fiind un "eşec" de către jumătate dintre cei chestionaţi şi numai 10% dintre ei cred că a fost o reuşită, în timp ce 25% consideră că există atât aspecte pozitive, cât şi negative.

Pentru bulgari, marii câştigători ai tranziţiei sunt politicienii (41%) şi mafioţii (27%), iar marii perdanţi sunt oamenii de rând (54%).

Autorii studiului critică "neglijenţa sistemului educaţional faţă de lecţiile istoriei recente şi lipsa unei dezbateri publice" care să analizeze faptele şi consecinţele epocii comuniste.

Citește și: