Alina Matis
1446 vizualizări 26 mai 2012

Judicial Watch, o organizaţie anti-corupţie din SUA, a obţinut în instanţă dreptul de a publica sute de pagini de e-mailuri şi transcripturi care descriu în detaliu asistenţa oferită de CIA şi Departamentul Apărării regizoarei Kathryn Bigelow şi scenaristului Mark Boal, se arată într-un comunicat de presă al Judicial Watch.

Documentele arată că Departamentul Apărării (DOD) le-a oferit lui Bigelow şi Boal acces la unul dintre membrii echipei Seal Team Six, comandoul american care l-a ucis pe Osama bin Laden în Pakistan, în urmă cu un an.

Bigelow, care a câştigat Oscarul pentru drama despre Irak „The Hurt Locker”, a avut acces la informaţii secrete despre misiunea din Abbottabad, pentru a-şi pregăti noua peliculă.

În total, Judicial Watch a obţinut două calupuri de e-mailuri şi procese-verbale ale întâlnirilor - 153 de pagini de la DOD şi 113 pagini de la CIA.
Într-un transcript din 14 iulie 2011 al unei întâlniri dintre oficiali ai DOD, între care şi subsecretarul de stat Michael Vickers, cu cineaştii, Boal indică faptul că s-a întâlnit cu oficiali ai Casei Albe de cel puţin două ori, pentru a vorbi despre film.

Sursa: Judicial Watch

„La îndrumarea voastră, am vorbit cu Casa Albă şi am avut o întrevedere bună cu Brennan şi McDonough şi intenţionez să păstrez legătura cu ei”, ar fi spus Mark Boal, în cadrul întâlnirii din 14 iulie 2011.

Numele la care se face referire ar fi ale lui John Brennan, consilierul principal în contraterorisim al lui Barack Obama, şi Denis McDonough, consilier adjunct pe probleme de siguranţă naţională al preşedintelui american.

În cadrul unei alte întâlniri, din 13 iulie 2011, Michael Vickers i-a propus lui Bigelow să îi ofere acces la membrul Seal Team Six. "Probabil că vă poate oferi tot ceea ce cereţi", i-a spus Vickers lui Bigelow. Condiţia pusă de DOD a fost ca regizoarea "să nu dezvăluie sub nicio formă numele” agentului, potrivit unui proces-verbal.

Bigelow şi Boal, împreună cu un un membru al lobby-iştilor democraţi recrutat pentru tot pentru acest film, au avut un acces în repetate rânduri în clădirile CIA, inclusiv în zonele securizate din Centrul Antiterorist (CTC), unde s-a planficat raidul din Abbottabad.

Numele clădirilor, la fel ca şi numele agenţilor menţionaţi în documente sunt şterse.

Sursa: Judicial Watch

Într-un e-mail din 13 iunie 2011, Michael Vickers i-a înştiinţat pe colegii săi de la direcţia de comunicare a departamentului Apărării că “DOD vrea să influenţeze povestea (filmului, n.red.), astfel încât să împiedice apariţia unor informaţii eronate, dar să nu pară că, de fapt, comandanţii sunt de acord să vorbească cu presa”.

Pe tot parcursul discuţiilor, se fac referiri dese la Casa Albă, despre care se spune că este la curent şi a aprobat în prealabil fiecare nouă întâlnire în care Bigelow află culisele operaţiunii de capturare şi asasinare a lui Bin Laden.

Sursa: Judicial Watch

Judicial Watch a început ancheta sa după ce în presa americană au apărut mai multe articole despre posibile scurgeri de informaţii secrete din partea Adminsitraţiei Obama pentru filmul lui Bigelow.

Potrivit unor jurnalişti, subalternii lui Obama ar fi primit undă verde să o ajute pe Kathryn Bigelow pentru că filmul l-ar ajuta mult pe preşedinte să câştige capital de imagine.

Pelicula se numeşte „Zero Dark Thirty” şi va fi lansată în SUA pe 19 decembrie, la mai bine de o lună după alegerile prezidenţiale.

Judicial Watch încearcă de asemenea să obţină acces la fotografii şi înregistrări ale operaţiunii din Abbottabad, inclusiv imagini cu Bin Laden mort.

Pentagonul colaborează frecvent cu Hollywoodul, nu doar pentru consultare şi sfaturi tehnice, dar şi cu echipament militar pentru filmări.

Citește și: