Marinela Sarbu
1176 vizualizări 8 oct 2018

Comisia Europeană şi Guvernul german au cerut autorităţilor bulgare să aducă în faţa justiţiei persoanele responsabile de uciderea brutală a jurnalistei Viktoria Marinova, care lucra la o investigaţie despre corupţia la nivel înalt din Bulgaria.

În ultima sa emisiune, jurnalista  a abordat scandalul G.P.Group, în care este implicată o companie apropiată partidului lui Boiko Borisov, GERB, scandal ce a izbucnit ca urmare a unei investigaţii a site-ului bulgar Bivol.bg despre corupţie şi fraudarea fondurilor europene.

Marinova a difuzat, în ultima ediţie a emisiunii, cea din 30 septembrie,  o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care lucrează la ancheta  privind suspiciunile de fraudă în cazul subvenţiilor europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că a fost "şocat de uciderea oribilă a Viktoriei Marinova". El a postat pe contul său de Twitter o afirmaţie prin care prezumă că tânăra a fost asasinată din cauza investigaţiilor jurnalistice la care lucra: "Din nou, un jurnalist curajos îşi pierde viaţa în lupta pentru adevăr şi împotriva corupţiei. Cei responsabili ar trebui să fie adusi în faţa justiţiei de către autorităţile bulgare ".

Şi Guvernul german a condamnat "uciderea brutală şi groaznică" a lui Marinova şi a spus că este imperativ să fie demarată  o investigaţie rapidă şi că ”acest eveniment oribil va fi luminat cât mai cuprinzător posibil".

Cotidianul bulgar ”Capital Daily”, citat de agenţia BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulţime de probe ADN şi că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentaţi specialişti.

Ancheta are în vedere toate pistele, atât cele legate de viaţa personală, cât şi cele privind activitatea profesională a jurnalistei.

Trupul neînsufleţit al acesteia a fost găsit de un trecător care a anunţat poliţia, informează site-ul de ştiri Rusemedia.com.

Femeia nu a putut fi identificată imediat deoarece nu avea niciun act de identitate asupra ei, iar telefonul său mobil nu a mai fost găsit.

Procurorul local Georgi Georgiev a declarat că pe lângă telefonul mobil au dispărut cheile de la maşină, ochelarii şi o parte din hainele acesteia.

Marinova a murit "din cauza multiplelor traumatisme craniene şi prin asfixiere", a spus el.

Ministrul de Interne Mladen Marinov, citat ulterior de agenţia de ştiri Focus, a afirmat că Marinova a fost agresată sexual.

Georgiev a spus că anchetatorii studiază mai multe teorii, fie că este vorba despre o crimă aleatorie, fie că atacul este legat de munca ei. El a refuzat să răspundă la întrebarea reporterilor cu privire la existenţa unor semne că a fost agresată sexual.

Un reporter de televiziune cu vechime, Marinova a găzduit timp de mulţi ani o emisiune de stil de viaţă şi, de asemenea, a fost membru al echipei de conducere a TVN.

Cu câteva luni în urmă, a devenit gazda unui program de investigaţie numit Detector. Cea mai recentă emisiune a inclus interviuri despre presupusa corupţie care implică companii private care nu au primit finanţare din partea Uniunii Europene.

Foto: Виктория Маринова/ Facebook

 

Citește și: