Mihai SCHIAU
36058 vizualizări 2 iul 2011

O comoară, care se crede că ar putea valora miliarde de rupii (1 euro=64 de rupii), a fost descoperită într-o galerie secretă de sub un templu din statul indian Kerala, scrie BBC.

Printre lucrurile de valoare găsite la Sree Padmanabhaswamy se numără pietre preţioase, aur şi argint. Se pare că bogăţiile zac în templu de mai bine de un secol, fiind îngropate de localnici de-a lungul timpului.

Comorile nu au fost încă evaluate oficial, dar inspectorii le fac inventarul, care ar putea dura o săptămână.

Estimările neoficiale arată că bijuteriile ar putea valora în jur de 390 de milioane de euro. Istoricii spun, însă, că evaluarea acestor obiecte este foarte dificilă.

Templul unde au fost găsite comorile

Problema: Oficialii se tem de hoţi

Forţele de securitate au intrat în alertă, imediat după descoperire. "L-am instruit pe şeful poliţiei să mărească paza în zona templului, iar cineva să fie acolo permanent", a declarat guvernatorul Kerala.

"Lanţurile de aur, diamantele şi pietrele preţioase nu pot fi cuantificate în bani"

Templul Sree Padmanabhaswamy a fost construit în secolul al XVI-lea, iar legendele locale spun că regii din acea perioadă au ascuns bogăţii imense în criptele templelor, prevăzute cu pereţi groşi.

Inspecţiile la templu au început în urmă cu puţin timp, când Curtea supremă a Indiei a numit o comisie de şapte persoane care să evalueze obiectele din interior, inclusiv cele aflate într-o cameră care se crede că a fost deschisă ultima dată acum 130 de ani.

"Comorile includ lanţuri foarte vechi de aur, diamante şi pietre preţioase care nu pot fi cuantificate în bani. Unele dintre ele provin din secolul al XVII-lea", spune un oficial prezent când a fost făcută descoperirea. El a precizat că, până acum, au fost deschise doar două dintre cele patru camere ale templului.

Citește și: