Alina Matis
15224 vizualizări 7 aug 2012

Fostul ministru de Externe Andrei Marga, înlocuit ieri la conducerea MAE de Titus Corlăţean, a declarat, într-un interviu pentru RFI, că în spatele demiterii sale a fost o "împărţeală înăuntrul unui grup" şi că nu a primit nicio explicaţie, doar felicitări.

"Nimeni nu e căsătorit cu vreo funcţie. Nu există vreun motiv formulat de cineva în vreun fel. Ipoteza mea e că de fapt a fost o împărţeală înăuntrul unui grup şi un domn a dorit foarte mult acest minister", a răspuns Marga, întrebat fiind de ce crede că a fost demis din funcţia de ministru.

Fostul şef al diplomaţiei române a mai adăugat, în cadrul aceluiaşi interviu, că nu a primit nicio explicaţie pentru demiterea sa, dar a primit în schimb felicitări.

Ofertele post-MAE

De asemenea, Andrei Marga a confirmat că pleacă în Germania, după cum s-a vehiculat ieri în presă, însă nu ca ambasador al ţării noastre acolo, ci în calitate de cercetător. Mai mult, fostul ministru a afirmat că a primit mai multe propuneri post-MAE, nu doar în zona diplomatică. "Erau mai multe institute puse în joc, chiar ministere, dar am spus că nu agreez şi mă retrag în sfera proprie", a dezvăluit Marga.

Fostul şef de la MAE a mai declarat că "e prea tare spus" că îl "stânjeneşte" felul în care a plecat din minister. "De stânjenit, mă rog, poate că e prea tare spus. Evident că toţi suntem sensibili. Nu e vorba de vreo preocupare pentru persoana mea, pentru că mă repliez (...). Dar tocmai pusesem toate motoarele în mişcare, ca să servim ţara noastră. Deci dacă nu-i stânjeneală, a fost o sensibilitate, asta este sigur", a mai spus Andrei Marga pentru RFI.

Ex-ministrul a punctat că nu regretă deloc că a acceptat să vină la MAE şi că pleacă "cu conştiinţa curată" din minister. Totodată, Marga a avertizat că, după "noile aventuri" de luni, imaginea României în străinătate, despre care credea că putea fi reabilitată în trei luni, a fost grav afectată. "Acum va dura mult mai mult!", crede Andrei Marga.

După "împărţeală", o strângere de mână

La doar câteva ore după ce a calificat demiterea sa drept o "împărţeală în interiorul unui grup", Andrei Marga i-a predat mandatul de ministru de Externe lui Titus Corlăţean, pe care l-a asigurat de "disponibilitatea sa pentru o colaborare deschişă şi în viitor", potrivit unui comunicat MAE.

"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, i-a mulţumit predecesorului său pentru activitatea desfăşurată pe toată perioada mandatului său şi l-a invitat să continue să-şi aducă contribuţia la realizarea obiectivelor de politică externă ale României şi să rămână un partener de încredere", a informat Ministerul de Externe.

"La rândul său, fostul ministru Andrei Marga şi-a manifestat disponibilitatea pentru o colaborare deschisă şi în viitor cu şeful diplomaţiei române şi şi-a exprimat încrederea că vor fi continuate proiectele pe care instituţia le derulează în prezent", se mai arată în comunicatul MAE.

Citește și: