Ioana Bojan
3559 vizualizări 25 sep 2015

O busculadă s-a produs joi la Mina, în apropierea oraşului sfânt musulman Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 863 au fost rănite.

Acesta a fost cel mai grav incident produs în timpul pelerinajului la Mecca în ultimii 25 de ani, după cel din iulie 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.

Regele saudit Salman bin Abdulaziz a ordonat revizuirea măsurilor de securitate în urma busculadei.

Deşi autorităţile saudite nu au identificat încă naţionalităţile victimelor, India a anunţat că 14 cetăţeni de-ai săi au murit. De asemenea, Egiptul a anunţat moartea a opt cetăţeni, China a pierdut un cetăţean, iar Guvernul din Filipine verifică informaţiile privind decesul unui pelerin filipinez.

Tragedia de joi a declanşat de asemenea un schimb de acuzaţii între Arabia Saudită şi Iran, care a anunţat că 131 de pelerini iranieni au murit.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că gestionarea defectuoasă a situaţiei de către autorităţile saudite a cauzat catastrofa şi a cerut regatului să-şi recunoască responsabilitatea.

În schimb, ziarul online saudit Sabq a acuzat pelerinii iranieni pentru incident. Ziarul, citând martori anonimi, a scris că valuri de pelerini iranieni au ignorat regulile legate de ritualul aruncării cu pietre, deplasându-se într-o direcţie opusă.

Ministrul saudit al Sănătăţii, Khaled al-Falah, a sugerat joi că busculada a fost cauzată de pelerini care nu au respectat instrucţiunile, dar nu i-a menţionat pe iranieni.

Vineri, pelerinii au reluat ritualul aruncării cu pietre către coloane dintr-o structură pe mai multe niveluri, cunoscută drept Jamarat, la Mina, în condiţiile stricte de securitate.

Aceştia strigau "Allah Akbar (Allah este mare)" şi aruncau fiecare câte 21 de pietre.

Echipele de securitate se asigurau că niciun pelerin nu se deplasează în direcţia opusă, pentru a preveni o nouă busculadă.

Potrivit postului saudit de televiziune Al Arabiya, traficul pelerinilor în zonă se desfăşura normal, "fără blocaje".

Ritualul de trei zile al aruncării cu pietre, parte a pelerinajului anual la Mecca, simbolizează rezistenţa în faţa tentaţiilor diavolului. Pelerinajul se încheie sâmbătă, când credincioşii merg la Mecca pentru a înconjura de şapte ori Kaaba.

Aproximativ 1,9 milioane de musulmani participă anul acesta la pelerinajul din oraşul sfânt musulman Mecca, potrivit oficialilor saudiţi.

Citește și: