Departamentul Externe
14515 vizualizări 15 mar 2019

Varthaman, care a pilotat un avion de vânătoare MIG-21 Bison doborât de Pakistan, va sta până la trei săptămâni în concediu medical.

Abhinandan a declarat că, în perioada în care a fost prizonier, a fost supus la un proces de „hărţuire mentală extremă”.

CITEŞTE ŞI: Comportamentul pilotului capturat este posibil să fi ajutat la evitarea unui război între India şi Pakistan, două puteri nucleare

Confruntarea aeriană în care a fost doborât avionul lui Varthaman a avut loc pe 27 februarie. Atunci, India a trimis o mică forţă aeriană pentru a intercepta avioane pakistaneze care atacau poziţii militare de pe teritoriul său. Din formaţia indiană făceau parte două avioane MIG-21 Bison, patru Su-30 şi două Mirage 2000. De partea cealaltă, aviaţia militară pakistaneză dispunea de opt modele F-16, patru Mitage III şi patru JF-17 Thunder, alături de alte câteva avioane de atac la sol.

CITEŞTE ŞI: Probleme descoperite la un al doilea model de avion BOEING! Este ULUITOR ce s-a găsit în avioane abia livrate către clienţi. Situaţia companiei este CRITICĂ, iar Putin probabil jubilează

În confruntare, India ar fi pierdut două avioane MIG-21 (New Delhi susţine că doar unul, cel al lui Varthaman), iar Pakistanul ar fi rămas fără un F-16, potrivit publicaţiei The Aviationist.

India susţine că avionul F-16 a fostdistrus de o rachetă trasă de MIG-ul la a cărui manşă se afla Abhinandan Varthaman. 

Citește și: