Gaidau Ion
2346 vizualizări 11 iun 2015

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Antonio Guterres, a făcut apel la comunitatea internaţională să găzduiască refugiaţi sirieni.

Potrivit UNHCR, patru milioane dintre ei sunt în prezent înregistraţi în ţările vecine Siriei, în timp ce foarte mulţi nu sunt înregistraţi nicăieri.

Norvegia va prelua 2.000 de refugiaţi sirieni în cursul acestui an, cu 500 mai mulţi decât s-a prevăzut iniţial, apoi 3.000 în 2016 şi încă 3.000 în 2017.

Un acord în acest sens a fost convenit în urma unor lungi discuţii între Guvernul minoritar de dreapta, iniţial ostil unei deschideri mai largi a frontierei, şi partide de centru şi stânga, care cereau preluarea a 10.000 de refugiaţi în următorii doi ani.

Una dintre formaţiunile politice aflate la putere, Partidul Progresului (populist), s-a retras de la discuţii, argumentând că este mai eficient ca refugiaţii să fie ajutaţi acolo unde se află.

Partidul Stânga Socialistă a părăsit de asemenea masa de negocieri, apreciind că soluţia reţinută nu este suficient de generoasă.

Citește și: