Gandul.info
Andrei Ionascu
13819 vizualizări 9 nov 2017

Cocaina are o valoare de piaţă estimată la 360 de milioane de dolari. Drogurile au fost găsite depozitate în subsolul unor clădiri din cadrul unor plantaţii de banane din provincia nord-vestică Antioquia, aproape de graniţa Columbiei cu statul Panama. Cel mai probabil, cocaina urma să fie adusă în Statele Unite.

„Datorită unei operaţiuni a poliţiei cu ajutor informaţional de peste mări, din ţări prietene, a fost înregistrată cea mai mare confiscare din istorie", a anunţat preşedintele Santos, care a fost fotografiat alături de poliţişti şi de pachetele cu droguri expuse pe un câmp.

Patru persoane au fost reţinute în cadrul acestei operaţiuni, care face parte dintr-o ofensivă împotriva puternicei organizaţii infracţionale Gulf Clan. Drogurilor i-ar aparţine lui Dairo Usuga, cunoscut ca Otoniel, liderul Gulf Clan intens căutat de către autorităţi de mai mulţi ani. Statele Unite au oferit o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informaţii care duc la capturarea sau moartea sa.

Organizaţa Gulf Clan a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii Columbiei, după ce anul trecut a fost semnată pacea cu gherilele marxiste ale Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Captura de droguri vine la scurt timp după ce Statele Unite, principalul aliat al Columbiei în lupta împotriva traficului de droguri, a trasmis îngrijorări cu privire la sporirea plantaţiilor de coca, iar guvernul de la Bogota se confruntă cu critici din partea opoziţiei pentru faptul că au permis unor noi grupări infracţionale să umple golul lăsat de FARC.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos, al cărui mandat se încheie anul viitor, a promis să trimită 80.000 de militari şi poliţişti în zonele controlate anterior de FARC, în încercarea de a împiedica apariţia unor noi organizaţii.

Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cocaină din lume, cu aproximativ 910 tone pe an, potrivit estimărilor Administraţiei Statelor Unite pentru controlul drogurilor. Poliţia columbiană a confiscat 362 de tone de cocaină în acest an.

Citește și: