129207 vizualizări 16 nov 2011

Timp de 13 ani, autorităţile germane nu au avut nici cea mai mică idee că o grupare neo-nazistă omora nestingherită imigranţi şi jefuia bănci, arată Der Spiegel.

Serviciile secrete din Germania sunt criticate acum pentru că nu au reuşit să descopere, timp de un deceniu, gruparea teroristă de extremă dreapta.

Cancelarul german, Angela Merkel, a descris, la începutul acestei săptămâni, emergenţa grupărilor teroriste de dreapta ca "o ruşine a Germaniei" şi a cerut o investigaţie detaliată asupra celor întâmplate. Gruparea National Socialist Underground (Naţional-Socialismul Subteran, n.r.), formată din cel puţin trei membri, doi bărbaţi şi o femeie, a revendicat asasinarea a opt imigranţi turci şi a unui imigrant grec între 2000 şi 2006, uciderea unei poliţiste germane în 2007 şi două atacuri cu bombă în care mai mult de 20 de oameni, dintre care cei mai mulţi erau imigranţi, au fost răniţi.

Crimele Doner din estul Germaniei - neo-nazismul german ia proporţii

Bărbaţii, Uwe Böhnhardt şi Uwe Mundlos, au fost găsiţi morţi într-o dubiţă în oraşul Eisenach, din estul Germaniei, pe 4 noiembrie, după ce, conform investigaţiilor preliminare, s-ar fi sinucis. Femeia, Beate Zschäpe, s-a predat poliţiei după ce a incendiat o vilă din oraşul Zwickau, în care cei trei au locuit.

Poliţia a găsit în casa incendiată patru DVD-uri, împachetate şi gata să fie trimise Partidului de Stânga, mai multor agenţii de ştiri şi centre culturale islamice. În înregistrările de pe DVD-uri, cei trei se laudă cu asasinatele comise de ei, dar arată şi fotografii cu victime însângerate, realizate chiar de cei trei.

Bărbaţii ucişi de aceştia erau mici comercianţi, doi dintre ei având fast food-uri care vindeau kebap doner, motiv pentru care crimele au devenit cunoscute sub numele de Crimele Doner.

Timp de patru ani autorităţile au insistat că aceste crime au fost săvârşite de mafia musulmană sau de grupuri naţionaliste neînsemnate, excluzând posibilitatea unui grup de extremă dreapta. Grupurile de musulmani au acuzat poliţia că e oarbă la ameninţarea violenţelor de extremă dreapta şi că s-a concentrat prea mult să combată terorismul islamist.

Fiica uneia dintre victime critică atitudinea poliţiei germane

Gamze K., în vârstă de 22 de ani, este fiica lui Mehmet K., care a fost ucis în chioşcul său din Dortumund în aprilie 2006. La momentul respectiv, poliţia a pus crima pe seama datoriilor pe care tatăl ei le-ar fi avut din cauza pariurilor sau pe seama mafiei turceşti.

"Poliţia căuta treburi misterioase pe care tatăl meu le-ar fi făcut. Poliţia nu a luat în serios suspiciunile noastre în legătură cu neo-naziştii", a declarat ea pentru revista Bild. "Cred că ceva e în neregulă aici. De ce s-ar fi sinucis atacatorii? Nu erau doar ei trei, sunt oameni influenţi în spatele lor", a adăugat ea.

Cazul a determinat autorităţile să ia măsuri în ceea ce priveşte reformarea Biroului Federal pentru Protejarea Constituţiei, al cărui rol este să combată grupările extremiste şi să protejeze ordinea democratică.

Teroriştii neo-nazişti erau în evidenţa poliţiei

Conform informaţiilor difuzate de Der Spiegel, cei trei, Böhnhardt, Mundlos şi Zschäpe, erau în evidenţa sucursalei agenţiei de servicii secrete din landul german Thuringia încă din anii 1990, când aceştia s-au implicat în acţiuni cu caracter neo-nazist. Ei au construit atunci bombe false şi au strâns arme şi explozibili, însă autorităţile le-au pierdut urma în 1998, când ei au început o serie de crime şi de jafuri asupra băncilor. Se presupune că ar fi fost vorba despre 10 crime şi 14 jafuri, pe o perioadă de 13 ani.

Deşi serviciile secrete germane plătesc informatori care să-i pună la curent cu activităţile celulelor naziste, în unele cazuri nu primes informaţii utile. Un astfel de caz este cel al informatorului cunoscut sub numele de Tino B., este şeful organizaţiei Thuringia Homeland Protection, o grupare neo-nazistă din care au făcut parte şi cei trei terorişti în anii 1990. Deşi el a primit din partea autorităţilor o sumă de peste 100.000 de euro, nu a oferit nicio informaţie despre pericolul reprezentat de cei trei.

Grupările neo-naziste în creştere, mai ales în fosta Germanie de Est

Organizaţiile care militează împotriva rasismului susţin că extremismul de extremă dreapta a fost tolerat în ultimii ani în Germania, mai ales în fosta Germanie de Est.

Aici, susţin organizaţiile respective, neo-naziştii au fost lăsaţi să conducă departamentele de pompieri voluntari, să organizeze activităţi pentru tineri şi chiar să conducă birourile de consiliere a cetăţenilor pe probleme de bunăstare economică a regiunilor rurale care au suferit din cauza depopulării şi a declinului economic cauzat de reunificarea din 1990.

Experţii susţin că acesta este un mediu propice pentru organizarea grupărilor violente, unde acestea pot ataca străinii şi pot merge până la a planifica crime şi atacuri cu bombe.

Ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, a cerut o mai bună coordonare între serviciile de securitate naţionale şi cele regionale.

Adrian Marica

Citește și: