Florin Badescu
2412 vizualizări 30 oct 2011

Belgianul Jan Goossenaerts, cel mai bătrân bărbat din Europa, a împlinit duminică vârsta de 111 ani, o ocazie pentru el de a divulga secretul longevităţii sale deosebite: merge seara devreme la culcare şi mănâncă alimente dulci, informează AFP.

Fost muncitor agricol originar din regiunea Anvers din nordul Belgiei, Jan Goossenaert, născut pe 30 octombrie 1900, nu mai vrea să acorde interviuri: "Am spus deja totul, la ultimul interviu", acordat cu ocazia celei de-a 110-a aniversări, a declarat el pentru publicaţia flamandă Gazet Van Antwerpen.

Acest membru al foarte restrânsului club al "supercentenarilor" în vârstă de peste 110 ani - din care fac parte doar 82 de persoane, din care 77 sunt femei - regretă faptul că nu mai aude bine şi îşi explică longevitatea deosebită prin faptul că a "muncit din greu toată viaţa".

"În afară de acest aspect, trebuie să mergi seara devreme la culcare şi să pui mult sirop de Liège pe tartina ta", a adăugat Jan Goossenaert, referindu-se la o specialitate culinară belgiană - o pastă onctuoasă şi dulce, realizată din suc de pere şi mere.

Jan Goossenaert este al treilea în topul celor mai în vârstă bărbaţi din lume, după japonezul Jiroemon Kimura, în vârstă de 114 ani, şi James Sisnett, din Barbados, în vârstă de 111 ani. Persoana cea mai în vârstă din lume este o femeie - americanca Besse Cooper, în vârstă de 115 ani -, potrivit listei "supercentenarilor", ce poate fi consultată pe site-ul american www.grg.org.

Citește și: