Mihaela STOICA
Ana Borlescu - Mediafax
Iuliana Enache - Mediafax
Valentin Vidu - Mediafax
24058 vizualizări 24 iul 2013

Accidentul de tren care a avut loc miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, s-a soldat cu 80 de morţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat joi de către Prefectura Galicia, relatează AFP.

Bilanţul prezentat de prefectură anterior era de 78 de morţi.

Acest accident este, astfel, cel mai grav înregistrat în Spania din 1944 şi până în prezent. Câteva sute de persoane au fost ucise în 1944, în coliziunea între un tren de pasageri şi o locomotivă, care a avut loc tot pe o linie care asigura o legătură Madrid-Galicia.

UPDATE 14.12 VIDEO: Cel mai grav accident de tren din Spania. Momentul accidentului a fost FILMAT

UPDATE 13.00 Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, provocând moartea a 77 de persoane, "nu avea nicio problemă operaţională" şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat joi preşedintele companiei feroviare publice Renfe, relatează AFP.

"Ceea ce ştim este că trenul nu avea nicio problemă operaţională, trenul fusese suspus unei revizii în cursul dimineţii", a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.

GALERIE FOTO

UPDATE 12.40 Corlăţean: Nu sunt victime cetăţeni români în accidentul feroviar din Spania

sursa foto lavozdegalicia.es

UPDATE 12.30 Şapte zile de doliu au fost decretate în Galicia după accidentul feroviar. Preşedintele galician Alberto Nuñez Feijóo a anunţat joi "cel mai important doliu din istoria regiunii", în urma accidentului feroviar de miercuri seară, în timp ce regele Juan Carlos al Spaniei şi prinţul moştenitor Felipe şi-au suspendat, joi, activităţile oficiale "în semn de doliu", a declarat un purtător de cuvânt al Casei regale.

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

sursa foto lavozdegalicia.es

ŞTIREA INIŢIALĂ:

UPDATE 00.40 Cel puţin 35 de persoane au murit şi alte 200 au fost rănite în urma deraierii, conform preşedintelui regiunii Galicia, Alberto Nunez Feijoo, citat de AFP.

"Nu sunt mai puţini de 35 de morţi", a declarat Alberto Nunez Feijoo pentru postul de radio Cadena Ser, adăugând că există 200 de răniţi şi vorbind despre o "scenă infernală".

UPDATE 00.20 Presa locală transmite că accidentul este cel mai grav din ultimele patru decenii în Spania. Imaginile arată zeci de membri ai echipelor de intervenţii în jurul vagoanelor răsturnate. Ţinta acestora la acest moment este scoaterea persoanelor aflate încă blocate în vagoane.

UPDATE 23.55  "Sunt mai mulţi morţi şi răniţi", a declarat un purtător de cuvânt al companiei feroviare Renfe, care nu a putut confirma bilanţurile transmise de diferite publicaţii, potrivit AFP. Trenul a deraiat în jurul orei locale 21:00 (22:00, ora României) "dintr-o cauză nedeterminată", a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 23.50 El Pais anunţă că în accidentul feroviar au murit cel puţin 24 de persoane.

UPDATE 23.45 Numărul persoanelor decedate a ajuns la 20. Un bilanţ anterior anunţa 15, potrivit El Mundo.

UPDATE 23.40 Un pasager, Ricardo Montesco, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că totul s-a întâmplat "atât de repede". "Se pare că într-o curbă trenul a începus să se răsucească, iar vagoanele s-au îngrămădit unul peste altul. O mulţime de oameni au fost striviţi pe podea. Am încercat să ieşim şi ne-am dat seama că trenul ardea ... Am fost în al doilea vagon şi era foc ... Am văzut cadavre", a spus el.

Trenul, care a plecat din Madrid spre Ferrol, transporta 238 de pasageri, potrivit Renfe.

Accidentul a avut loc la ora 21.45, ora României. Trenul a deraiat cu trei kilometri înainte de ajunge în localitatea Santiago de Compostela, după ce trei dintre cele 13 vagoane au sărit de pe şine şi s-au răsturnat.

Accidentul s-a produs înainte de sărbătoarea Sfântului Iacov, patronul galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune.

La faţa locului sunt ambulanţe, pompieri, forţe de poliţie şi elicoptere.

Revenim cu detalii.

Citește și: