Ionela SAMOILĂ
12262 vizualizări 29 feb 2012

Raspberry Pi, computerul de dimensiunea unei cărţi de credit care costă doar 26 de euro, a fost pus în vânzare miercuri, scrie Daily Mail. Acesta are aspectul unei plăci de bază şi poate fi conectat la orice monitor, funcţionând ca un calculator normal.

Dispozitivul a fost conceput de voluntarii unei fundaţii din Marea Britanie, pentru a fi folosit în şcoli, iar toate fondurile strânse din vânzarea lor vor fi folosite în scopuri caritabile. Raspberry Pi are şi wireless, pentru a activa conexiunea la internet.

"Nu ne-am gândit că va avea atât de mult succes. Asta înseamnă că putem vorbi de un volum de producţie, de un sistem de programare pentru cei care-l vor folosi", a declarat Eben Upton, directorul executiv al Fundaţiei Raspberry.

Modelul de 26 de euro este varianta mai scumpă a unui dispozitiv asemănător de 18,9 euro, programat pentru a fi scos la vânzare tot în cursul acestui an.

"La şase ani de la debutul proiectului, suntem de punctul de a lansa primul nostru mare concept. Acesta este doar începutul unei generaţii de Raspberry Pi", a mai spus Upton.

Reprezentanţii Raspberry Pi au lucrat în parteneriat cu alţi doi mari dezvoltatori britanici, Premier Farnell şi RS Components. Deşi profitul obţinut din vânzarea mini-calculatoarelor este mic, acesta va fi investit în scopuri caritabile.

Dispozitivul mai are nevoie de un monitor şi de o tastatură pentru a putea îndeplini sarcini elementare precum scrierea unui text, accesarea internetului, urmărirea unei înregistrări video sau folosirea unui joc.

"Raspberry Pi este prevăzut şi cu un mecanism care permite vizualizarea înregistrărilor HD. Vrem ca acesta să fie de ajutor tuturor copiilor care învaţă tainele informaticii", au declarat reprezentanţii companiei.

Calculatorul seamănă cu prima tabletă Apple I, pe care Steve Jobs şi Steve Wozniak au vândut-o în 1976.

Sistemul de operare folosit este Linux, o alternativă gratuită la Windows şi Mac OS, ceea ce ajută menţinerea preţului de vânzare la un nivel foarte scăzut. Utilizatorii îl vor putea conecta la alte dispozitive prin intermediul USB.

Citește și: