Gandul.info
Silviu Bănilă
553 vizualizări 1 mar 2018

Kurz, cel mai tânăr lider european şi totodată liderul Partidului Poporului, formaţiune conservatoare, a devenit cancelar în decembrie 2017, scrie newsweek.com. În contextul în care tot mai multe ţări vestice şi nordice vor să minimizeze rolul Rusiei în afacerile lor interne, Kurz s-a distanţat drept un prieten al Moscovei.

 

Kurz susţine apropierea între Europa şi Rusia. Analiştii spun că noul lider austriac vrea să-şi demonstreze independenţa faţă de restul UE, dar a ales un moment prost pentru a fi apropiat Rusiei.

 

„Vrea să fie văzut drept un om de conduită pentru Moscova şi Rusia, vrea ca vizita sa să demonstreze diviziunea Europei. Dacă aş fi lider european, mi-aş face griji faţă de vizita lui la Kremlin”, a declarat Mark Simakovski, expert pe teme NATO în cadrul think tank-ului Atlantic Council. „Vine într-un moment în care Rusia susţine bombardamentele asupra civililor din Siria şi se implică în alegerile electorale din SUA”.

 

După discuţiile de miercuri cu Putin, Kurz a anunţat că Austria va susţine proiectul energetic Nord Stream 2. Dacă va fi construită, conducta va transporta gazele naturale din Rusia direct în Germania.

 

Rusia vrea să construiască această conductă pentru a menţine monopolul asupra pieţelor de energie din Europa, evitând totodată Ucraina, o ţară „blocată” în conflictul armat cu rebelii proruşi, care taxează Moscova pentru transportul gazelor pe teritoriul său.

 

Membrii UE s-au contrazis ani la rând în privinţa susţinerii conductei ruseşti. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care încearcă să rămână la putere, a decis să susţină Nord Stream 2, pentru a-i mulţumi pe partenerii din coaliţie. Luna trecută, Germania a oferit un permis de construcţie a conductei Nord Stream 2 în apele germane.

 

Alţi lideri, precum noul premier polonez Mateusz Morawiecki, a spus că proiectul prezintă un risc pentru Europa, deoarece duce la creşterea dependenţei faţă de Rusia. UE le-a cerut statelor membre să ofere un mandat pentru negocierea cu Rusia, asupra condiţiilor proiectului. Solicitarea a determinat multe ţări europene să adopte o poziţie clară în privinţa Nord Stream 2.

 

„Vizita lui Kurz amplifică divizarea, avem Polonia, Danemarca şi SUA pe de o parte şi Germania, pe cealaltă parte”, a spus Brenda Shaffer, analist al Georgetown University. „A devenit o problemă pregnantă în Europa, care oferă un avantaj Rusiei”.

 

În timpul întâlnirii, Putin şi Kurz au vorbit şi despre conflictul din Ucraina şi liderul austriac a fost de acord că negocierile de la Minsk - o încercare a Moscovei, Kievului şi OSCE de a negocia pacea - este cea mai bună soluţie pentru ţara marcată de război.

Citește și: