Gandul.info
Silviu Bănilă
323 vizualizări 7 mar 2018

Fermierii din Cornwall, Marea Britanie, testează un robot - dezvoltat cu fonduri europene - care poate culege conopida de pe câmp. Robotul funcţionează întocmai ca o mână umană, care apucă leguma şi decide dacă este gata pentru recoltare, scrie Daily Mail.

Robotul GummiArm va fi răspunsul la criza personalului format din imigranţi, care s-ar putea declanşa după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Braţul robotizat care culege conopida a fost realizat de dr. Martin Stoelen de la Universitatea din Plymouth. „Mulţi producători sunt foarte îngrijoraţi de faptul că munca fizică este tot mai scumpă - şi au tot dreptul să fie aşa”, spune Stoelen.

„Recoltarea manuală reprezintă o mare parte din costurile lor totale, până la 50% şi în contextul Brexitului, situaţia ar putea fi dificilă”, explică inventatorul. Conopida este o legumă greu de cules şi se poate deteriora uşor. Robotul analizează fiecare conopidă şi se asigură că are o structură fermă, cu ajutorul camerelor şi senzorilor din „degete”.

Robotul extrage apoi leguma, cu câteva frunze ataşate. În prezent, fermierii culeg toate legumele în acelaşi timp. În urma procedurii, 60% din cultura ajunge la gunoi, deoarece este stricată sau necomestibilă. Universitatea din Plymouth a încercat să reproducă fidel mâna umană. Proiectul a fost denumit ABC (Automated Brassica în Cornwall).

David Simmons este directorul Riviera Produce, partener în proiectul ABC şi lucrează de 30 de ani în agricultură. Familia lui are ferme în Hayle, Cornwall, încă din anii 1870. Munca pe câmp este executată de cele mai multe ori de lucrătorii imigranţi şi Brexitul ar putea schimba regulile, ducând la o criză în privinţa mâinii de lucru. „Costurile culesului pot ajunge la 40% din costurile de producţie ale brassica şi angajaţii calificaţi în agricultură sunt tot mai greu de recrutat, mai ales în contextul apropierii rapide a Brexitului. Agricultura robotizată are potenţialul de a majora producţia şi de a duce la un control mai bun al costurilor”.

Stoelen susţine că folosirea roboţilor uşurează viaţa fermierilor. Mai mult, maşinăriile pot fi reprogramate, pentru a executa şi alte operaţiuni - precum însămânţarea şi datul cu pesticide. Roboţii agricoli diminuează riscul de accidentare în rândul fermierilor care folosesc utilaje grele.

Tehnologia se află într-o fază de dezvoltare, dar va fi disponibilă la scară largă peste doi-trei ani. Roboţii se vor putea deplasa independent şi vor culege culturile agricole, dar inventatorii se gândesc să-i înzestreze şi cu alte funcţii tehnologice de ultimă generaţie.

Pe măsură ce vor înregistra datele în timp ce se deplasează pe câmp, roboţii vor transmite analize despre calitatea solului şi alţi factori care pot îmbunătăţi randamentul pe termen lung al fermierilor. Proiectul este susţinut de Agri-tech Cornwall Project, un fond de 13,8 milioane dolari oferit de UE.

Citește și: