Cristina ANDREI
18773 vizualizări 2 oct 2017

Haosul s-a dezlănţuit duminică seara în Las Vegas, la un concert de muzică country. 59 de oameni au murit şi peste 527 au fost răniţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un bărbat a deschis focul asupra mulţimii de geamul unei camere de hotel din complexul Mandalay Bay. 

Scenele de groază au fost surprinse de cei prezenţi la concert cu ajutorul telefoanelor mobile. Oamenii disperaţi s-au culcat la pământ în încercarea de a evita să fie loviţi de gloanţele care veneau continuu asupra lor din întuneric, iar ţipetele disperate au luat rapid locul acordurilor muzicale. 

 

Principalul suspect în cazul atacului sângeros din apropierea complexului Mandalay Bay este Stephen Paddock, un american de de 64 de ani, originar din Mesquite, Nevada, care a fost găsit mort în camera sa de hotel de autorităţile care au intervenit în forţă în urma atacului, înconjurat de cel puţin 23 arme, între care şi câteva mitraliere. De asemenea, în casa atacatorului au fost descoprite alte 19 arme, explozibil şi mii de gloanţe.

Acesta se cazasese, în urmă cu trei zile, într-o cameră de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, la o distanţă de aproape 360 de metri de locul unde se desfăşurau concertele. 

Despre Stephen Paddock a vorbit fratele acestuia, Eric, care a fost interogat de agenţii FBI în casa sa din Florida. 

„A fost fratele meu şi este ca şi când mi-a căzut un asteroid în cap”, a spus Eric Paddock, mărturisind că a vorbit pentru ultima dată cu Stephen imediat după Uraganul Irma, care l-a sunat să-l întrebe dacă mama lor era în regulă. 

Eric Paddock s-a arătat şocat şi oripilat de faptul că fratele său a putut să cauzeze un asemenea masacru, mărturisind că acesta nu avea nicio afiliere religioasă sau politică. De asemenea, Eric a spus că Stephen Paddock nu era un împătimit al armelor şi s-a arătat intrigat de faptul că asupra sa au fost găsite arme automate. 

 

„Nu are studii militare sau ceva de genul. Este doar un om care locuia într-o casă din Mesquite, conducea şi juca jocuri de noroc în Las Vegas”, a continuat fratele atacatorului. 

Eric s-a arătat îngrijorat şi în privinţa prietenei lui Stephen, Marilou Danley, temându-se că i-ar fi putut face rău şi acesteia. Autorităţile, care au tratat-o iniţial ca pe un potenţial suspect, complice al atacatorului, au găsit-o pe femeie în afara ţării, neînarmată. 

Între răniţii din Vegas se găseşte şi un tânăr român în vârstă de 23 de ani, Luca Iclodean. Mama sa a postat pe o reţea de socializare o fotografie cu fiul ei în sala de operaţie, însoţită de un mesaj cutremurător în care făcea apel la prietenii fiului să se roage pentru Luca, aflat în plină intervenţie chirurgicală. 

Preşedintele american Donald Trump a calificat atacul drept „un act ce reprezintă răul absolut”, anunţând că miercuri va face o vizită în Las Vegas, pentru a se întâlni cu familiile victimelor, cu răniţii şi cu autorităţile locale. Trump le-a mulţumit acestora din urmă pentru o capacitatea de intervenţie rapidă de care au dat dovadă şi cu ajutorul căreia a fost evitată pierderea şi mai multor vieţi omeneşti. Preşedintele Americii a spus că se roagă alături de soţia sa, Melania, pentru sufletele victimelor, pentru răniţi şi pentru familiile îndurerate şi că America trebuie să se unească pentru a învinge răul, pentru că „întunericul poate fi spart cu o singură rază de lumină”.

„Ne rugăm pentru ziua în care răul va fi învins şi când cei nevinovaţi vor fi în siguranţă, departe de ură şi de frică. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze sufletele celor care nu mai sunt. Fie ca Dumnezeu să ne dea puterea de vindecare şi să le dea familiilor îndurerate puterea de a continua. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a încheiat Donald Trump. 

În Las Vegas ancheta privind atacul sângeros se află în desfăşurare, iar autorităţile încearcă să găsească răspunsul la toate întrebările privind împrejurările în care s-a petrecut acest masacru, cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite ale Americii. 

FBI: Atacul nu are nicio legătură cu terorismul internaţional

După ce Statul Islamic a revendicat masacrul de la Las Vegas, FBI a anunţat că atacul nu are nicio legătură cu terorismul internaţional

"Până în acest moment, nu a fost depistată nicio legătură între acest atac şi vreun grup terorist internaţional", a declarat agentul FBI Aaron Rouse, coordonatorul anchetei.

Statul Islamic susţine că Stephen Paddock, autorul atacului, se convertise de câteva luni la islam.

UPDATE MARŢI 08:20 Anchetatorii americani au anunţat cpu descoperit 18 arme de foc, explozibil şi muniţie în locuinţa bărbatului suspectat de comiterea atacului armat din Las Vegas, în urma căruia cel puţin 58 de oameni au murit, relatează site-ul agenţiei The Associated Press. În acelaşi timp, câteva kilograme de nitrat de amoniu, un material folosit pentru a confecţiona dispozitive explozive, au fost găsite în maşina bărbatului suspectat de comiterea atacului armat. Proprietarul unui magazin de arme din Mesquite, Nevada, a declarat că Stephen Craig Paddock a cumpărat arme de foc, dar că nu a depistat niciun indiciu potrivit căruia bărbatul ar fi fost instabil psihic.

UPDATE MARŢI 07:00 Bilanţul victimelor a ajuns la 59 e morţi şi 527 de răniţi.

UPDATE 19:00 Autorităţile au revizuit bilanţul victimelor la 58 de morţi şi peste 500 de răniţi. 

UPDATE 17:30 Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine o conferinţă de presă. 

- A fost o acţiune a Răului. 

- Ne rugăm pentru familiile victimelor, suntem aici pentru voi. 

- Preşedintele american a mulţumit autorităţilor din Las Vegas pentru capacitatea de intervenţie rapidă de care au dat dovadă, cu ajutorul căreia s-a evitat pierderea şi mai multor vieţi omeneşti. 

- Donald Trump a menţionat că va face o vizită oficială în Las Vegas miercuri, în cadrul căreia se va întâlni cu autorităţile, cu răniţii şi cu familiile victimelor sângerosului atac.

- Preşedintele a ţinut să precizeze că familiile celor răniţi se pot baza oricând pe ajutorul autorităţilor.

- „Nu ne putem imagina durerea lor, nu ne putem imagina pierderea pe care au suferit-o. Familii ale victimelor, ne rugăm pentru voi, suntem aici pentru voi”, a spus Donald Trump.

- Trump a spus că se roagă alături de soţia sa, Melania, pentru sufletele victimelor, pentru răniţi şi pentru familiile îndurerate şi că America trebuie să se unească pentru a învinge răul, pentru că „întunericul poate fi spart cu o singură rază de lumină”.

- „Putem găsi consolare în faptul că şi cel mai întunecat spaţiu poate fi luminat de o singură rază de lumină şi chiar şi cea mai teribilă disperare poate fi luminată de o singură rază de speranţă”, a adăugat preşedintele american. 

- „Ne rugăm pentru ziua în care răul va fi învins şi când cei nevinovaţi vor fi în siguranţă, departe de ură şi de frică. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze sufletele celor care nu mai sunt. Fie ca Dumnezeu să ne dea puterea de vindecare şi să le dea familiilor îndurerate puterea de a continua. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a încheiat Donald Trump. 

UPDATE 15:26: Poliţia metropolitană din Las Vegas a revizuit bilanţul victimelor atactul din Las Vegas, precizând că peste 400 de persoane au fost rănite şi transportate la spital. Autorităţile au confirmat şi că atacatorul Paddock a acţionat singur şi că nu mai există niciun suspect în libertate în acest moment. În camera de de hotel au fost găsite cel puţin 10 arme, câteva dintre ele fiind mitraliere. 

UPDATE 14:23 Preşedintele Donald Trump a transmis condoleanţe familiilor victimelor atacului din Las Vegas. 

&n

UPDATE 14:09: Joseph Lombardo, şerif al poliţiei din Las Vegas, a confirmat identitatea suspectului ce a deschis focul la un festival de muzică din Las Vegas, informează The Guardian.

Suspectul este Stephen Paddock. Înainte ca identitatea acestuia să fie dezvăluită de poliţie, presa a vehiculat că atacatorul ar fi fost un bărbat pe nume Geary Danley.

Potrivit poliţiei, Paddock ar fi acţionat singur şi se presupune că nu ar fi avut niciun fel de legături cu vreo grupare militantă.

Autorităţile au transmis că se află în căutarea unei femei numite Marilou Danley. Poliţia nu a transmis însă detalii în privinţa eventualei suspiciuni că aceasta ar fi implicată în atac, dar femeia a fost descrisă ca fiind „un asociat” al atacatorului.

UPDATE 13:42 Potrivit New York Times, bilanţul atacului este de cel puţin 50 de morţi şi 200 de răniţi. 

UPDATE 11:41: Reprezentanţii Poliţiei din Las Vegas anunţă că cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, iar mai mult de 100 au fost răniţi. Bărbatul ucis locuia în oraş, iar motivele pentru comiterea atacului nu sunt deocamdată cunoscute. Nu au fost folosite materiale explozibile, a transmis Joseph Lombardo, şeriful Departamentului de Poliţie din Las Vegas. 

UPDATE 10:51: Un martor a declarat că Jason Aldean, cântăreţ de muzică country, se afla aproape de finalul concertului atunci când au început focurile de armă. Kodiak Yazzi, de 36 de ani, a spus pentru AP că el şi iubita sa priveau prestaţia lui Aldean atunci când au auzit nişte sunete ce semănau cu artificii. Muzica s-a oprit temporar, iar apoi a început din nou până când s-au auzit alte împuşcături, iar artiştii au părăsit scena. Mii de oameni s-au grăbit să părăsească zona, iar focurile de armă au durat mai bine de cinci minute, a mai spus Yazzi, citat de The Guardian. 

Momentul în care au început să se audă focurile de armă, surprins într-un video: 

 

UPDATE 10:40: Poliţia din Las Vegas a transmis că unul dintre suspecţi a fost doborât, transmite AP. 

 

 

 

UPDATE 10:30: 14 oameni sunt în stare critică. Purtătorul de cuvânt al Centrului Medical Universitar, Danita Cohen, a transmis că Spitalul din Las Vegas se ocupă în acest moment de starea mai multor persoane rănite de focuri de armă. Reuters citează un purtător de cuvânt al spitalului care a precizat că 14 victime sunt în stare critică. 

 

 

Cel puţin doi oameni au murit şi altţi 24 au fost răniţi după ce un suspect a deschis focul la un festival de muzică country din Las Vegas. Autorităţile au primit informaţii potrivit cărora un martorii au auzit mai multe focuri de armă în incinta cazinoului. 

Presa americană a transmis că hotelul Mandalay Bay a fost evacuat. Poliţia a recomandat tuturor să evite zona în cauză.

Un ofiţer de poliţie ar fi fost împuşcat, iar serviciile de urgenţă se află la faţa locului.

Pe reţelele de socializare ar fi existat o serie de anunţuri cum că suspectul ar fi fost împuşcat la etajul al 32-lea al hoteului, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Zeci de persoane au fost filmate părăsind clădirea în fugă.

Împuşcăturile au fost raportate în jurul orei locale 22:00 (08:00, ora României) în timpul festivalului Route 91 Harvest, în timp ce cântăreţul de muzică Jason Aldean cânta într-un cazinou extrem de popular.

Poliţia a blocat bulevardul Las Vegas pentru a căuta persoana ce a deschis focul.

 

 

Citește și: