3075 vizualizări 14 mai 2018

Potrivit unor surse din cadrul armatei israeliene, citate de Haaretz, violenţele au avut loc în 12 puncte aflate de-a lungul graniţei dintre Fâşia Gaza şi Israel şi au venit în contextul inaugurării ambasadei americane din Ierusalim.  

UPDATE 12.58: Numărul victimelor a ajuns la 59 de morţi şi peste 2.700 de răniţi

UPDATE 19.15: Cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană, iar alte mii au fost răniţi, în cursul protestelor violente faţă de mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă surse medicale palestiniene.

Armata israeliană a deschis focul spre protestatari, la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul.

Un deputat din Israel de etnie arabă, Ayman Odeh, liderul formaţiunii Lista Arabă Unită, a cerut tragerea la răspundere a armatei israeliene pentru acest "masacru".

UPDATE 18:08: Numărul răniţilor a crescut până la 2.239 (din care cel puţin 770 rezultaţi în urma utilizării de muniţie de război)

UPDATE 17:42: Numărul victimelor a urcat la 43 de morţi şi aproximativ 1.600 răniţi

UPDATE 16:33: Alte patru decese au fost raportate la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, numărul victimelor ajungând la 41 de morţi şi peste 1.600 de răniţi (din care cel puţin 772 rezultaţi în urma utilizării de muniţie de război).

UPDATE 15:44: Bilanţul victimelor violenţelor de la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel a ajuns la cel puţin 37 palestinieni ucişi şi aproape 1.600 răniţi

UPDATE 15:15 Cel puţin 28 palestinieni au fost ucişi, iar aproape 1.600 au fost răniţi în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel în Ierusalim, potrivit Haaretz. 

Protestul, la care au luat parte între 40.000-50.000 de persoane, a făcut parte din Marele Marş al Reîntoarcerii, manifestaţie mai amplă care a început pe 30 martie, odată cu Ziua Pământului Palestinian, o comemorare anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976. 

De pe 30 martie până acum, au avut loc mai multe ciocniri între o parte a protestatarilor şi armata israeliană, rezultate cu cel puţin 105 de decese şi alte câteva mii de persoane rănite - între 7.805 şi 10.144, în funcţie de sursa estimărilor, în ciuda apelurilor repetate ale ONU şi UE de ponderare a conflictului

Secretarul General al ONU, António Guterres a făcut apel la prudenţă, în timp ce Zeid Ra'ad al-Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a acuzat Israelul de utilizarea de forţă excesivă şi cere tragerea la răspundere a forţelor de securitate israeliene. Şi Uniunea Europeană s-a arătat alarmată de utilizarea de muniţie de război împotriva protestatorilor, solicitând Israelului să demareze cercetări pentru a-i condamna pe cei responsabili de acest lucru.

Israelul, în schimb, a afirmat că protestele ar fi folosite de gruparea paramilitară palestiniană islamistă Hamas, cu sediul în Fâşia Gaza, ca acoperire pentru a lansa atacuri împotriva Israelului. 

Citește și: