676 vizualizări 24 mai 2011

Cenuşa eliberată în atmosferă de vulcanul islandez Grimsvötn adeterminat primele perturbări ale traficului aerian din nordulEuropei, deşi activitatea vulcanului s-a diminuat în cursul zileide luni, relatează AFP.

Autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian, NATS, aanunţat că norul de cenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă dinnoaptea de luni spre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedinteleamerican, Barack Obama, să plece mai devreme din Irlanda cătreLondra.

"Ca urmare a previziunilor care indică prezenţa unor cantităţisemnificative de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian scoţian",compania British Airways a decis, ca măsură de precauţie, săsuspende legăturile aeriene cu Scoţia până la ora locală 14.00(16.00, ora României).

Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam şinordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat36 de zboruri programate luni seară şi marţi dimineaţă, înmajoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şiBelfast. La rândul lor, companiile Aer Lingus şi Easyjet aususpendat zborurile către Scoţia şi nordul Angliei.

Organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol aapreciat însă că nu se aşteaptă la închiderea spaţiului aerian nicimarţi, chiar dacă norul de cenuşă vulcanică va afecta o parte dinEuropa. Norul ar putea ajunge joi în Franţa şi nordul Spaniei, încazul în care emisiile vulcanice îşi vor menţineintensitatea.

Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a început să erupăsâmbătă, norul de fum ridicându-se, în primele ore, până la oînălţime de circa 20 de kilometri.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Citește și: