Bogdan MUNTEANU
70 vizualizări 11 mar 2011

Valul revoluţiilor din lumea arabă pare să fi ajuns şi în Arabia Saudită, unde sute de şiiţi au organizat două zile consecutive de proteste şi chemau, pentru după-amiaza zilei de vineri, la o "Zi a Mâniei", inspirată de demonstraţiile masive din Tunisia, Egipt, Bahrein, Yemen şi Libia.

Furia şiiţilor - minoritari în Arabia Saudită, dar amplasaţi în zonele cele mai bogate în petrol ale ţării - s-a intensificat după ce protestele lor au fost întâmpinate cu gloanţe de poliţie, relatează agenţia Associated Press (AP).

Numai un protestar a fost rănit, însă tensiunea acumulată în regatul saudit pare că se îndreaptă către un moment de răbufnire, după ce toate statele arabe, de la Atlantic (Maroc) la Golful Persic (Yemen) au fost marcate de proteste, unele tranformate în război civil (Libia) de la începutul anului 2011.

Protestarii solicită eliberarea deţinuţilor politici şi instaurarea unui sistem democratic (o monarhie constituţională), în locul regimului absolutist al regelui Abdullah (87 de ani). Singurul organism deliberativ al ţării, Majlis al-Shoura, este format din 150 de membri care sunt toţi numiţi de rege.

În plus, instituţia are rol pur consultativ, fără a putea vota legi sau să-i impună ceva monarhului. Un experiment democratic a avut loc în Arabia Saudită în 2005, când au fost organizate primele alegeri municipale. Totuşi, al doilea scrutin local, programat pentru 2009, a fost amânat pentru 2011.

Tensiunile sociale, ţinute în frâu cu sute de miliarde de dolari

Dincolo de revendicările politice, protestatarii saudiţi au şi revendicări de natură economică, pentru că, în cel mai bogat stat arab, 43% dintre tinerii cu naţionalitate saudită între 20 şi 24 de ani nu au un loc de muncă.

Or, la originea acestei situaţii nu stau dificultăţi economice ale statului cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, ci faptul că femeile sunt excluse din câmpul muncii, iar bogăţiile naturale ale ţării sunt controlate de familia regală saudită.

În faţa acestor nemulţumiri, regele Abdullah a anunţat, zilele trecute, alocarea a încă 36 miliarde USD pentru programe sociale. În august 2010, casa regală de la Riyad a făcut public un program în valoare de 385 miliarde USD pentru combaretea şomajului. Până în 2030, ar urma să fie create cel puţin cinci milioane de locuri de muncă.


Citește și: