7892 vizualizări 26 ian 2013

China ar fi testat cu succes o rachetă capabilă să scufunde un portavion american, scrie Business Insider care citează o publicaţie din Taiwan.

O serie de imagini surprinse cu ajutorul Google Earth ilustrează un crater de peste 180 de metri, situat în deşertul Gobi. Presa americană susţine că armata chineză ar fi simulat acolo un atac asupra unui portavion, folosind rachetele DF-21D, considerate foarte periculoase şi creditate cu puterea de a schimba modul în care se vor lupta în viitor războaiele, notează sursa.

Rachetele 21D sunt deosebit de periculoase deoarece se deplasează ghidate de sateliţi şi drone GPS, căzând cu o viteză mai mare decât cea a sunetului şi nimerind cu precizie ţinta, scrie Business Insider.


PLUS: Imaginile obţinute prin satelit din Coreea de Nord care dezvăluie ce nu vroia nimeni să vadă

PLUS: CUM vrea NASA să "captureze" un asteroid şi îl mute pe orbita Lunii

PLUS: Planul ultra secret prin care SUA voiau să-şi arate supremaţia faţă de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece


Succesul testelor desfăşurate de armata chineză reprezintă o ameninţare la adresa bugetului armatei americane, un portavion fiind estimat la peste 13 miliarde de dolari. 

Cu toate acestea, experţii atrag atenţia că deşi rachetele 21D sunt periculoase, cel mai dificil nu este să distrugi un portavion american, ci să-l localizezi.

"Succesul Chinei în a distruge o navă a marinei americane depinde de capacitatea de a detecta portavionul", susţine Roger Cliff, analist pe domeniul apărării. Specialistul atrage atenţia că marina americană foloseşte numeroase dispozitive pentru a ascunde poziţia vaselor şi pentru a le feri astfel de eventuale atacuri.

Citește și: