973 vizualizări 26 iul 2009

China a făcut primul pas în procesul de a renunţa la vechea sa politică socială "un cuplu, un copil", autorităţile din Shanghai încurajând zeci de mii de tineri căsătoriţi să facă un al doilea copil, informează Times în ediţia online.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, oficialii capitalei financiare a ţării i-au îndemnat pe tinerii părinţi să încerce să aibă un al doilea copil. Decizia vine în urma creşterii dezechilibrului demografice în Shanghai şi a temerilor că noua generaţie nu ca fi capabilă să-i întreţină pe locuitorii în vârstă. Sistemul "un copil de familie", în cadrul căruia toate sarcinile sunt monitorizate, şi chiar întrerupte dacă este nevoie, a fost impus pentru a controla creşterea populaţiei. China are deja cea mai mare populaţie din lume, de 1,3 miliarde de locuitori.

"Încurajăm cuplurile eligibile să aibă doi copii deoarece pot contribui la micşorarea proporţiei de oameni bătrâni şi reduce deficitul de forţă de muncă din viitor", a declarat Xie Linli, directorul Comisiei de Planificare familială din Shanghai.

Politica socială "un cuplu, un copil" nu este mai puţin dură decât sugerează numele său. Cuplurilor din mediul urban le este permis să aibe doi copii dacă soţul, cât şi soţia, au fost copii singuri la părinţi. Totodată, cuplurile din mediul rural au voie să aibe doi copii daca primul născut este o fată.

"Populaţia în vârstă de peste 60 de ani din Shanghai depăşeşte deja 3 milioane, reprezentând 21,6% din locuitorii oraşului. Cifra este deja aproapiată de cea înregistrată în ţările dezvoltate şi creşte rapid" a declarat Zhang Meixin, un purtător de cuvânt al comisiei din Shanghai. Până în 2020, procentul persoanelor în vârstă va creşte la 34%.

Populaţia în vârstă creşte cu aceeaşi viteză şi în restul Chinei, în principal în mediul urban, unde numărul celor apţi de muncă urmează să înceapă să scadă în jurul anului 2015. La nivel naţional, punctul culminant va fi atins în 2030, iar China va deveni prima ţară care va îmbătrâni înainte de a se îmbogăţi, mod în care ar fi putut suporta o populaţie de pensionari.

Centrul american de studii strategice şi internaţionale a avertizat încă din luna aprilie că, până în 2050, China va avea peste 438 de milioane de locuitori peste 60 de ani, peste 100 de milioane dintre aceştia fiind în vârstă de peste 80 de ani. Astfel, vor exista doar 1,6 salariaţi care să întreţină fiecare persoană de peste 60 de ani, faţă de 7,7 angajaţi în 1975.

Majoritatea tinerilor căsătoriţi din Shanghai sunt copii singuri la părinţi, deci ar îndeplini condiţiile, însă mulţi nu vor să aibe un al doilea copil. Numărul cuplurilor tinere care refuză acest "privilegiu" a crescut de la 4300 în 2005 la 7300 în 2008. Costurile tot mai mari asociate cu întreţinerea unui copil au şi ele un rol important în atitudinea tinerilor. Mulţi tineri preferă să aibe doar un copil pentru a continua linia familială, dar îl încredinţează bunicilor spre creştere pentru a-şi putea păstra stilul de viaţă fără a fi presaţi de responsabilităţi.

În Shanghai, unde creşterea veniturilor este printre cele mai rapide din China, cuplurile tinere vor să profite de nivelul de bunăstare nemaivăzut.

În cadrul unui sondaj online referitor la noua politică socială, desfăşurat de Sohu.com, 374 dintre respondenţi au aprobat ideea, în timp ce 514 s-au opus, argumentând că deja sunt prea mulţi oameni în China. (V.M.)

Citește și: