829 vizualizări 2 sep 2013

China s-a declarat luni "profund îngrijorată" de eventualitatea unor "acţiuni militare unilaterale" vizând regimul de la Damasc şi a continuat să afirme că este de luat în calcul doar o "soluţie politică" a crizei din Siria, relatează AFP.

"Suntem profund îngrijoraţi de eventualitatea că (unele) state ar putea întreprinde acţiuni militare unilaterale" în Siria, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, într-o congerinţă de presă obişnuită.

Beijingul se "opune utilizării, de către oricine, a armelor chimice", a adăugat el, insistând asupra faptului că China susţine ancheta în curs a ONU cu privire la un atac în apropierea Damascului, la 21 august.

Statele Unite au publicat săptămâna trecută un raport al serviciilor de informaţii în care enumeră mai multe elemente ce demonstrează, potrivit lor, folosirea de arme chimice, în acest atac, de către regimul de la Damasc.

Duminică, secretarul de Stat american John Kerry a atribuit din nou acest atac regimului de la Damasc.

"Statele Unite au informat China cu privire la dovezi americane referitoare la folosirea armei chimice în Siria", a subliniat Hong, fără să precizeze credibilitatea pe care Beijingul o acordă acestor probe.

"Numai o soluţie politică poate soluţiona criza siriană", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, reiterând poziţia cunoscută a Beijingului asupra acestui subiect.

Guvernul sirian i-a cerut secretarului general al ONU Ban Ki-moon să întreprindă măsuri pentru a "împiedica orice (act de) agresiune împotriva Siriei", după ce preşedintele american Barack Obama a decis să ceară Congresului autorizaţia de a efectua un atac împotriva regimului de la Damasc.
De peste doi ani, China, folosindu-se de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU, se opune apelurilor internaţionale de a exercita mai multă presiune asupra regimului lui Bashar al-Assad.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro

Citește și: