Gandul.info
Teodora Marinescu
536 vizualizări 28 nov 2017

Serbia a împrumutat 250,4 milioane de euro, în luna mai, de la Banca Exim din China, pentru a construi o cale ferată modernă între Belgrad şi Budapesta.

Beijingul consideră Serbia, un candidat la statutul de membru UE, şi Ungaria, un stat deja membru, ca fiind parte din iniţiativa "O centură, Un drum", menită să ajute comerţul companiilor chineze cu firme din afară.

Calea ferată de mare viteză leagă, care leagă Budapesta de Belgrad, va costa în jur de 3,2 miliarde de euro. Proiectul va deveni principala rută a bunurilor venite, pe mare, din China şi ajunse în portul grecesc Pireu.

"Acest proiect este primul proiect transfrontalier luat în cadrul (summitului) 16+1 şi primul proiect între China şi UE, care include Serbia", a declarat premierul Ana Brnabici.

În cursul zilei de marţi, în cadrul summitului 16+1 între ţările dintre centrul şi estul Europei şi China, Ana Brnabici s-a întâlnit cu omologii săi din China şi Ungaria, Li Keqiang şi Viktor Orban, unde au discutat despre cooperarea viitoare.

Serbia şi China au avut relaţii bune încă din 1990, când Belgradul a fost izolat economic din cauza rolului pe care l-a avut în Războiul Iugoslav.

Citește și: