Laura HOLBAN
433 vizualizări 2 mai 2011

China a introdus o interdicţie în ce priveşte fumatul în locuri publice în încercarea de a reduce numărul celor care fumează. Totuşi, nici cei care vor încălca interdicţia, nici cei care vor permite acest lucru nu vor fi pedepsiţi, scrie The Guardian.

Măsura Ministerului Sănătăţii din China se referă la locuri publice precum hoteluri, restaurante, baruri, cinematografe, parcuri, staţii de metrou şi mijloace de transport şi va fi aplicată începând cu luna mai. Aceste noi reglementări nu specifică dacă fumătorii care vor încălca interdicţia sau patronii localurilor în care se va permite fumatul vor fi penalizaţi. Legea încurajează semnalizarea locurilor în care fumatul este interzis, promovarea acestei politici anti-fumat şi desemnarea unor angajaţi care să supravegheze ca clienţii să nu fumeze.

În China există peste 300 de milioane de fumători activi, iar fumatul pe coridoarele spitalelor este un lucru obişnuit. Mai mult de jumătate din bărbaţii din China şi 2.4% din chinezoaice sunt fumători activi, anunţă Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea fumatului. Potrivit ultimelor date ale centrului, fumatul ucide aproximativ un milion de oameni anual în ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Dacă se păstrează ritmul în care chinezii fumează, până în 2030 numărul celor care vor muri din cauza bolilor cauzate de tabac va ajunge la 3.5 milioane.

Ce cred fumătorii chinezi

16 din 20 de chinezi chestionaţi în oraşul Zhengzhou consideră că noile reglementări nu îi vor determina pe cei care fumează să nu o mai facă în locurile la care se referă legea. Câţiva dintre respondenţii fumători au declarat cu certitudine că nu vor lua în seamă interdicţia ce îi priveşte. "Noua reglementare în ce priveşte fumatul vrea să promoveze o conştientizare a efectelor dăunătoare ale fumatului şi se vrea ca oamenii să accepte gradual conceptul de control asupra fumatului", a declarat Xie Yang, director al Biroului pentru sănătatea mediului din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Mulţi consideră că măsurile luate de guvernul chinez vin cu întârziere şi nu sunt atât de rigide din cauză că ţara este principalul producător de ţigări din lume. Potrivit presei chineze, monopolul asupra tutunului este deţinut de către stat şi cel puţin 10% din veniturile fiscale ale ţării provin din industria tutunului.

Citește și: