Ioana Boja
11324 vizualizări 27 feb 2012

Serviciile secrete ruse şi ucrainene au dejucat o tentativă a islamiştilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc după alegerile prezidenţiale de la 4 martie la care el este considerat candidatul favorit, a anunţat luni un post de televiziune pro-Kremlin, citat de AFP.

Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot după explozia unei bombe, la 4 ianuarie, într-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), în care o persoană a fost ucisă. Alte două persoane au fost arestate şi au afirmat, potrivit postului Pervîi Kanal, că lucrează pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului.

"Pregătirile erau încheiate şi data era fixată pentru atentat: după alegerile prezidenţiale", a declarat una dintre cele două persoane arestate, Adam Osmaiev, în vârstă de 32 de ani, cetăţean rus originar din Caucaz.

Conform oficialilor din cadrul FSB (serviciul secret rus) intervievaţi de televiziune, mai mulţi explozibili au fost aduşi în avans la Moscova, iar Osmaiev a dezvăluit existenţa unor explozivi ascunşi în apropiere de bulevardul Kutuzovski, în centrul capitalei, pe unde circulă în mod regulat convoiul de autovehicule al lui Putin.

Explozivii găsiţi în acest loc "erau destul de puternici pentru a distruge un camion", a precizat pentru televiziune un ofiţer FSB neidentificat, adăugând că un laptop, care a fost de asemenea confiscat, conţinea numeroase elemente privind dispozitivul de securitate al lui Vladimir Putin.

Al doilea suspect arestat, cetăţeanul kazah Ilvi Pianzin, a afirmat că gruparea sosise în Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia.

Conform acestuia, gruparea urma să se antreneze în Ucraina şi să pregătească bombe pentru a comite atentate la Moscova, culminând cu o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin.

Pianzin a fost prezentat de televiziune aparent în timp ce era interogat într-o secţie a poliţiei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informaţia, dar a refuzat să facă vreun comentariu, potrivit agenţiei Interfax.

Doku Umarov, liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus, care a revendicat mai multe atentate mortale la Moscova, a decretat la începutul lui februarie sfârşitul atacurilor împotriva civililor în Rusia, dar a făcut apel la continuarea atentatelor contra "oficialilor", într-o înregistrare video postată pe site-ul rebel cecen kavkazcenter.com.

"Operaţiunile speciale vor trebui îndreptate împotriva forţelor de securitate, serviciilor secrete şi oficialilor ipocriţi, care prin cuvinte şi acţiuni fac rău islamului şi sunt inamici ai lui Dumnezeu", a declarat atunci liderul islamist.

Doku Umarov a devenit în 2006 "preşedintele" separatist al Ceceniei şi a preluat conducerea gherilei antiruse. Sub conducerea sa, rebeliunea a continuat să se slăbească în Cecenia în faţa luptei, marcate de abuzuri, a forţelor Moscovei şi aliaţilor lor ceceni, conduşi de liderul prorus Ramzan Kadîrov.

În 2007, Doku Umarov a abandonat cauza separatistă pentru islamism, autoproclamându-se liderul unui "emirat din Caucaz".

Citește și: