925 vizualizări 15 dec 2011

Nordine Amrani, belgianul care a atacat marţi oamenii prezenţi la un târg de Crăciun din Piaţa Saint-Lambert a oraşului Liege, dispunea de mai multe aruncătoare de rachete şi de puşti de vânătoare, arată un raport al poliţiei belgiene, întocmit în urma unei percheziţii din 2007 la casa acestuia, arată Daily Mail.

De asemenea, bărbatul, care a ucis patru persoane şi a rănit alte 125 în atacul de marţi, îşi folosea casa pentru a cultiva canabis, poliţia descoperind peste 2.800 de plante în timpul raidului.

Avocatul lui Amrani a declarat miercuri că bărbatul a pornit atacul din cauza temerilor pe care le avea cu privire la o eventuală arestare pentru o infracţiune sexuală. Fostul deţinut, în vârstă de 32 de ani, a folosit grenade şi o puşcă semi-automată în carnagiul din Liege, după care s-a împuşcat cu un revolver.

Printre victimele sale se numără o femeie de serviciu, în vârstă de 45 de ani, pe care a împuşcat-o lângă casa lui, dar şi un băiat în vârstă de 17 luni. Se pare că el a mai atacat o altă femeie, care era alături de el în dubiţa pe care o conducea, ale cărei numere de înmatriculare au fost înregistrate de echipamentele de supraveghere video din oraş.

"Îi era frică să se întoarcă la închisoare"

Avocatul Jean-Francois Dister a declarat că Amrani era eliberat condiţionat şi urma să fie judecat într-un caz de molestare sexuală asupra unei femei tinere. Dacă ar fi fost găsit vinovat, el ar fi trebuit să execute şi o pedeapsă de 2 ani, primită în anul 2003, cu suspendare, pentru viol.

"Îi era frică să se întoarcă la închisoare", a declarat Dister. "M-a sunat de două ori luni şi o dată marţi dimineaţa şi mi-a spus că era o înscenare pusă la cale de cei care voiau să îi facă rău".

"Clientul meu avea pică pe sistemul juridic, credea că fusese condamnat pe nedrept", a completat Dister.

După atacurile de marţi a fost începută o anchetă privind lipsa unei supravegheri asupra sa, în condiţiile în care era un infractor eliberat condiţionat. Armele sale fuseseră confiscate pentru infracţiunile comise, însă el a reuşit să obţină o puşcă belgiană de asalat, FAL, grenade şi alte arme după ce a fost eliberat în octombrie 2010.

Sistemul juridic liberal din Belgia este pus sub semnul întrebării din cauza eliberării lui Amrani în octombrie 2010, cu trei ani mai devreme de expirarea sentinţei de cinci ani, dată pentru tragerea de focuri de armă şi infracţiuni cu droguri.

În anul 2008, Amrani a fost găsit vinovat pentru tragerea a 10 focuri de armă, pentru deţinerea a circa 9.500 de părţi ale unor arme şi a peste 2.800 de plante de canabis.

Ce a făcut Amrani în ziua atacului

Se presupune că marţi dimineaţa, Amrani ar fi răpit-o pe femeia de serviciu, care lucra în casa vecinilor. Poliţia susţine că el ar fi omorât-o "trăgându-i un glonţ în cap", după care i-ar fi lăsat trupul în magazia unde îşi creştea plantele de canabis.

El a lăsat un bilet pentru logodnica lui, Perrin Balon, în care a scris "Mult noroc! Te iubesc!".

O sursă din poliţie a declarat că "femeia de serviciu a fost chemată de Amrani în apartamentul său pentru a discuta posibilitatea de a-i face curat şi acestuia", întrucât ea "lucra în casa vecinilor".

"Există semnele unei încăierări, este posibil ca Amrani să fi încercat să o răpească", a continuat sursa din poliţie. "Orice s-ar fi întâmplat, ea a fost, cu siguranţă, prima victimă a lui în dimineaţa de marţi".

Procurorul General al Belgiei, Cedric Visart Bocarme, a declarat că femeia "ar putea fi prima victimă a bărbatului înainte ca el să meargă în Piaţa Saint-Lambert".

O altă victimă a lui Amrani a fost Gabriel, un băieţel de un an şi jumătate. El era ţinut în braţe de mama sa, care aştepta autobuzul în staţia din Piaţa Saint-Lambert. A fost lovit de un glonţ în spatele capului şi a murit la spital marţi seara.

Amrani trebuia să participe la o întâlnire cu ofiţerii de poliţie marţi, la care însă nu s-a prezentat. În schimb, el a mers în Piaţa Saint-Lambert, unde a aruncat trei grenade asupra mulţimii strânse cu ocazia deschiderii unui târg de Crăciun. Un băiat în vârstă de 15 ani a murit pe loc, în timp ce un băiat de 17 luni şi unul de 17 ani au murit la spital.

Cinci oameni sunt încă în stare critică în urma atacurilor, printre care şi o femeie de 75 de ani despre care s-a crezut că era moartă în momentul în care a ajuns la spital.

Atacul a provocat teroare în cel de-al cincilea oraş ca mărime din Belgia, mulţimea de cumpărători ţipând şi alergând panicată pe măsură ce grenadele explodau şi erau trase focuri de armă. (Adrian Marica)

Citește și: