Mihai SCHIAU
9446 vizualizări 24 iul 2011

UPDATE Andres Behring Breivik recunoaşte faptele, dar nu consideră că a făcut ceva rău

Autorul atacurilor din Norvegia, Anders Behring Breivik, recunoaşte faptele, dar nu crede că a făcut nimic "condamnabil", afirmă avocatul său, citat de AFP. "În sufletul său, are sentimentul că nu a făcut nimic condamnabil", a declarat avocatul, Geir Lippestad, citat de postul public NRK. Şi poliţia din Oslo a anunţat că suspectul recunoaşte comiterea faptelor, dar nu şi "responsabilitatea penală". "El recunoaşte faptele", declarase anterior, sâmbătă seara, avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "A explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", a adăugat avocatul. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


Cu doar şase ore înainte ca bomba din centrul oraşului Oslo să explodeze, suspectul de terorism Andres Behring Breivik a postat un videoclip pe YouTube, în care îi îndeamnă pe conservatori să "îmbrăţişeze martirismul", scrie WSJ.

Citeşte şi Poliţiştii norvegieni au ajuns pe insulă la 90 de minute după primul foc de armă. Care este motivul incredibil

TV2 citează surse din poliţia norvegiană, care confirmă că videoclipul a fost încărcat personal de Breivik. Acesta a fost acuzat oficial ]n urm[ cu 24 de ore pentru bombardamentele şi atacul armat de vineri, din Oslo şi din împrejurimi, ]n urma c[ruia au murit 92 de persoane.

În cadrul videoclipului postat, Breivik promovează lupta contra Islamului şi apare în mai multe fotografii îmbrăcat într-un costum impermeabil, ţinând o puşcă automată în mână.

Citeşte şi BREAKING NEWS: 92 de MORŢI şi zeci de răniţi, în urma ATACURILOR DIN NORVEGIA. Principalul suspect a recunoscut că a deschis focul. IMAGINI ŞOCANTE

În textul care însoţeşte videoclipul, norvegianul detaliază planul de atac pe care l-a pus în aplicare vineri, spunând că se va îmbrăca "în costum de poliţist" şi că "va fi extraordinar, toţi oamenii vor fi uluiţi".

Atacatorul a semnat manifestul cu doar câteva ore înainte de bombardamentele din Oslo.

Breivik a postat videoclipul şi pe pagina sa de Facebook (care între timp a fost ştearsă), cu o dedica'ie - "pentru cei 7.000 de prieteni patrioţi de pe Facebook", scrie Daily Mail.

Videoclipul a fost uploadat pe YouTube de pe contul "AndrewBerwick", varianta în engleză a numelui suspectului, după care ulterior a fost şters.

Citeşte şi FOTO: Cine este Anders Behring Breivik, bărbatul acuzat că a provocat explozia şi atacul armat din Norvegia, în timpul cărora au murit 91 de oameni

Ulterior, un alt utilizator a postat un filmuleţ în care prezintă "ideile lui Anders Breivik", însă nu se face nicio referire la atacurile din Oslo.

"Dacă elitele multiculturale ale Europei continuă să refuze să transfere puterea politică şi militară forţelor noastre revoluţionare conservatoare... atunci cel de-al Doilea Război Mondial e mic copil pe lângă carnagiul care va urma", se arată în videoclip.

Atacatorul explică modul în care se face o şedinţă foto

A lucrat nouă ani şi a investit 300.000 de euro în manifestul de 1.500 de pagini

Tot sub numele de "AndrewBerwick", Breivik a postat, pe site-ul norvegian freak.no, un manifest de 1.500 de pagini, numit "2083: O declaraţie de independenţă europeană", care descrie trecutul şi viziunile politică ale suspectului.

În document, Breivik scrie că sunt "situaţii în care cruzimea este necesară" şi că "e mai bine să omori mai mulţi oameni decât prea puţini".

Una dintre pozele din şedinţa foto amintită mai sus

Apoi, el descrie cum se fabrică bombe din îngrăşământ chimic (de precizat că suspectul deţinea o fermă în afara oraşului Oslo) şi cum poţi folosi agricultura ca pretext pentru a obţine cantităţi mari de îngrăşământ.

În acelaşi document-manifest, norvegianul mărturiseşte că vrea să scape Europa de islamişti şi marxişti şi spune că, "dacă refuzi să aplici cantitatea necesară de cruzime, trădezi poporul pe care vrei să-l aperi".

Fişa din care reies viziunile politice, cele religioase şi hobbyurile atacatorului

Concluzia lui Breivik a fost că "metoda preferată de atac este una scurtă şi înşelătoare", adică exact planul pus în aplicare vineri.

Tot în cadrul videoclipului, Breivik mărturiseşte că i-au trebuit nouă ani şi 300.000 de euro pentru a compune manifestul.

Ziua de vineri a fost una dintre cele mai sângeroase pentru Norvegia, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Breivik se descrie drept "tolerant" şi "relaxat" şi spune că nu este deloc rasist

Citește și: