„Am reuşit să facem o campanie bună, fără încălcări, conform legii. Noi, socialiştii, ne vom ţine de cuvânt. Ceea ce ne-am propus ca obiective va fi votat. În decurs de 1,5-2 ore vom avea primele rezultate preliminare”, a declarat Igor Dodon, liderul Socialiştilor (PSRM), după închiderea urnelor.

UPDATE 1:25 Prima reacţie a liderului PSRM, Igor Dodon: „Le mulţumesc alegătorilor pentru încredere şi susţinere. Moldova s-a trezit. Votul din aceste alegeri este foarte şi foarte ilustrativ. Oamenii au fost lipsiţi de referendum, dar au arătat prin vot cum văd ei viitorul Moldovei. Aceste rezultate arată clar că Partidul Socialiştilor s-a afirmat ca principală forţă de opoziţie, de pe stînga. Ideile şi valorile noastre sunt împărtăşite de foarte mulţi cetăţeni. Oamenii doresc o guvernare socială şi un viitor stabil alături de partenerii noştri strategici tradiţionali, împreună cu Rusia, în cadrul Uniunii Vamale. Acum, aşteptăm rezultatele finale. Vom monitoriza strict procesul de numărare a voturilor, ca să reducem cît de mult posibil numărul falsificărilor care se pot face”.

Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călăraşi, la 18 februarie 1975. După ce a terminat şcoala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universităţii Agare. În paralel a studiat şi managementul. A obţinut titlul de doctor în domeniul pieţei valorilor mobiliare.

După absolvirea instituţiilor de învăţămînt, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcţia de preşedinte şi membru al Consiliului de directori al Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 - mai 2005 a activat în funcţia de preşedinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

În perioada anilor 1997–2005, Igor Dodon a lucrat şi în învăţământul universitar. Astfel, el deţine funcţiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci şi Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (Catedra de Bănci şi Burse de Valori), Institutul Internaţional de Management (Catedra de Finanţe) şi Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este şi membru al Comisiilor la examenul de licenţă în cadrul ULIM şi IMI.

A ajuns unul dintre cei mai tineri viceminiştri ai economiei (2005), iar mai târziu a devenit ministru al economiei (2006-2009) şi chiar vicepremier (2008 - 2009). Calităţile sale profesionale l-au menţinut şi în Guvernul Greceanâi. Funcţiile deţinute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid.  S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuşi, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru şi ministru al economiei şi comerţului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.

Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Greceanîi şi Abramciuc a părăsit fracţiunea PCRM. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales preşedinte a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Între 2012 şi 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în faţa Primăriei Municipiului Chişinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Totodată, pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să iniţieze un referendum de schimbare a drapelului naţional al Republicii Moldova, cu un steag bicolor roşu-albastru. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2012, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie în care a apărut îmbrăcat în haine cu Drapelul Federaţiei Ruse pe ele.

Dodon este căsătorit şi are doi copii.

Citește și: