Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
147 vizualizări 4 dec 2017

Mario Centeno, în vârstă de 50 de ani, îl va înlocui în funcţie pe olandezul Jeroen Dijsselbloem, actualul preşedinte al Eurogrupului, începând din 13 ianuarie.

Preşedintele Eurogrupului coordonează politicile economice în zona euro şi organizează reuniunile miniştrilor de Finanţe din statele membre.

Economistul absolvent al Universităţii Harvard a coordonat politicile financiare ale Portugaliei, reuşind relansarea economiei ţării după criză.

"Este o onoare să fiu noul preşedinte al Eurogrupului. Suntem într-o perioadă oportună pentru a pregăti economiile şi societăţile noastre; ne concentrăm foarte mult", a declarat Mario Centeno, care a beneficiat de susţinerea Franţei, Germaniei şi Italiei.

În luna mai, Wolfgang Schäuble, în acel moment ministrul de Finanţe al Germaniei, îl compara pe Mario Centeno cu celebrul fotbalist portughez Cristiano Ronaldo, lăudând performanţa Portugaliei de a reuşi ieşirea din procedura disciplinară a UE impusă din cauza deficitului bugetar excesiv.

Mandatul lui Mario Centeno începe în contextul în care zona euro pregăteşte o serie de reforme structurale în sensul aprofundării integrării. Liderii UE consideră că primul semestru al anului 2018 constituie cel mai bun moment pentru accelerarea reformelor, înaintea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a campaniei electorale pentru scrutinul europarlamentar şi a modificării componenţei Comisiei Europene în 2019.

Citește și: