Ioana NICOLESCU
1382 vizualizări 14 iun 2011

În spatele furtului de date de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar sta nişte hackeri despre care se crede că au acţionat la comanda unor guverne străine, informează Bloomberg. Atacuri similare au avut loc în ultimii ani asupra mai multor companii şi guverne ca metodă de spionaj şi obţinere de date.

Cantităţi mari de date, în principal adrese de mail, au fost furate de hackeri în urma atacului electronic asupra FMI. Presa a aflat detalii despre caz de la un expert în securitate care a dorit să rămână anonim. Acesta susţine că atacul a fost comandat de "câteva guverne".

FMI a împrumutat 91,7 miliarde de dolari anul trecut, iar un sfert din banii primiţi de statele europene care au făcut împrumuturi pe fondul crizei economice vin de la FMI. "În privinţa identificării celor care au ordonat atacul sunt două posibilităţi: una este crima organizată, cealaltă - naţiuni străine - şi amândouă situaţiile sunt grave", spune fondatorul Agenţiei de Apărare Electronică din Wisconsin, Sami Saydjari.

FBI-ul s-a alăturat investigaţiei în vederea identificării sursei atacului. "FBI-ul lucrează cu FMI-ul", a declarat locotenent-colonelul April Cunningham într-un mail pentru Reuters.

Se pare că atacul s-a petrecut chiar înaintea arestării lui Strauss-Kahn. Reprezentanţii FMI-ului nu au făcut nicio declaraţie oficială în privinţa furtului electronic, susţinând că totul funcţionează bine. Cel mai probabil este vorba de un atac de tip "phishing", metodă prin care hackerii încearcă să fure parola şi numele de utilizator prin intermediul unui email ce conţine un link către o pagină clonată a unui site.

Pe 1 iunie, departamentul de tehnologie şi informaţie al FMI-ului a trimis un email către angajaţi cu următorul text: "Notificare importantă: Virus Attacks. Fiţi atenţi! Un calculator de la FMI a fost compromis. Săptămâna trecută am detectat nişte transferuri de fişiere suspecte, iar în urma investigaţiilor s-a aflat că un calculator al FMI-ului a fost compromis şi folosit pentru a accesa sistemele Fondului... Momentan nu avem niciun motiv să credem că au fost căutate informaţii personale pentru scopuri frauduloase. Personalul este sfătuit să NU DESCHIDĂ nici un e-mail sau link-uri video fără să autentifice sursa", scria în mesaj, conform Business Insider. Pe 9 iunie a mai fost trimis un email în care şeful departamentului de informaţii de la FMI, Jonathan Palmer, îi avertizează pe angajaţi de existenţa unor "activităţi intense de furt electronic".

Organizaţia "Anonimii" ameninţă FMI-ul

Cea mai mare organizaţie a hackerilor, cunoscută sub numele de "Anonimii" ("Anonymous"), a ameninţat în data de 1 iunie că vor ataca FMI-ul. Totuşi organizaţia declară că atacul ar fi avut loc înainte de arestarea lui Strauss-Khan din data de 15 mai. În data de 25 mai, "Anonimii" au condamnat guvernul Greciei că face un împrumut de la FMI fără ca cetăţenii să voteze în această privinţă. De asemenea, organizaţia mai condamnă FMI-ul şi guvernul Greciei pentru "sărăcia prelungită şi standardul de viaţă scăzut" a milioane de oameni. "Grecii au fost lăsaţi fără nicio opţiune în afară de o revoluţie paşnică sub forma demonstraţiilor din stradă împotriva tiraniei FMI", scriu Anonimii într-un mesaj postat pe site-ul de socializare Twitter.

Într-un video postat pe Youtube, Anonimii transmit următorul mesaj: "Democraţii ne-au dezamăgit, republicanii la fel... A sosit vremea să facem ceva... Trebuie să luptăm împotriva acestei clase de criminali... Trebuie să lansăm operaţiunea Rebeliunea Empire State. Operaţiunea va începe pe 14 iunie... Operaţiunea Rebeliunea Empire State a fost declanşată".

Citește și: